The Ecom Agency blog

Betekenis: Churn rate

Wat is churn rate?

De churn rate oftewel het verlooppercentage is een maatstaf voor het verloop van klanten, of de snelheid waarmee klanten stoppen met zakendoen met een bedrijf. Het wordt berekend door het aantal klanten dat gedurende een bepaalde periode geen zaken meer doet met een bedrijf te delen door het totale aantal klanten dat het bedrijf aan het begin van die periode had.

Wat is een goede churn rate?

Er is geen 'juist' antwoord op deze vraag, omdat een goede churn rate afhangt van verschillende factoren, zoals het type bedrijf, het soort klanten en het bedrijfsmodel. In het algemeen worden churn rates onder de 5% beschouwd als goed, maar de benchmark voor uw bedrijf kan verschillen.

Voor welke branches is churn rate belangrijk?

Churn rate is een belangrijke KPI voor veel verschillende branches, waaronder telecom, banken, software, retail, streamingdiensten, verzekeringen, gaming, hospitality, entertainment en marketing bureau's zoals ons: The Ecom Agency.

Hoe beïnvloedt churn rate een bedrijf?

De churn rate heeft een aanzienlijke impact op een bedrijf en kan rechtstreeks van invloed zijn op de winstgevendheid en het succes op lange termijn.

Hoe beïnvloedt een hoge churn rate een bedrijf?

Een hoge churn rate kan duiden op problemen in klanttevredenheid, productkwaliteit, klantenservice of concurrentiedruk. Het is kostbaar voor een bedrijf om voortdurend nieuwe klanten aan te trekken terwijl bestaande klanten weglopen.

Hoe beïnvloedt een lage churn rate een bedrijf?

Een lage churn rate is daarentegen gunstig en kan wijzen op een gezonde klantrelatie, sterke merkloyaliteit en effectieve retentiestrategieën. Het behouden van bestaande klanten is vaak kosteneffectiever dan het verwerven van nieuwe klanten, aangezien trouwe klanten eerder geneigd zijn om herhaalaankopen te doen en positieve mond-tot-mondreclame te genereren.

Verminder uw churn rate met deze 6 tips

Het verminderen van de churn rate is een belangrijke uitdaging voor bedrijven. Hier zijn enkele strategieën om churn te minimaliseren:

 1. Verbeter klantenservice

  Zorg voor uitstekende klantenservice en luister naar feedback van klanten om hun behoeften beter te begrijpen en eventuele problemen snel op te lossen.
 2. Bied gepersonaliseerde ervaringen

  Personaliseer de communicatie en aanbiedingen op basis van de voorkeuren en gedragingen van klanten om hen meer betrokken te houden.
 3. Houd klanten betrokken

  Bied waarde aan klanten na de aankoop, zoals exclusieve aanbiedingen, beloningen voor loyaliteit en relevante inhoud.
 4. Monitor klantgedrag

  Volg het gedrag van klanten om vroegtijdige tekenen van afhaken te identificeren en proactief op hen te reageren.
 5. Verbeter producten en diensten

  Luister naar feedback van klanten en werk voortdurend aan het verbeteren van producten of diensten om aan hun verwachtingen te voldoen.
 6. Implementeer retentieprogramma's

  Ontwikkel retentie-initiatieven, zoals abonnementen, loyaliteitsprogramma's of automatische herhaalbestellingen om klanten te binden.

Door proactief te zijn en zich te richten op klantbehoud, kan een bedrijf de churn rate verlagen en een solide basis voor groei en succes creëren. Het monitoren van churn rate is een cruciaal onderdeel van het evalueren van de prestaties van een bedrijf en het nemen van strategische beslissingen om de klanttevredenheid en retentie te verbeteren.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.