The Ecom Agency Kennisbank

Wat is een infographic?

Wat houdt een infographic in?

Een infographic is een visuele weergave van informatie, data of kennis met als doel complexe informatie op een eenvoudige en begrijpelijke manier over te brengen. Infographics combineren vaak tekst, afbeeldingen, grafieken en iconen om informatie te visualiseren en te vereenvoudigen.

Hoe maak ik een infographic?

Hier zijn stappen die je kunt volgen om een infographic te maken:

 1. Bepaal het doel: Identificeer het hoofddoel van je infographic, of het nu gaat om het uitleggen van een proces, het presenteren van statistieken of het vertellen van een verhaal.
 2. Verzamel informatie: Verzamel de relevante informatie die je wilt opnemen in de infographic. Zorg ervoor dat de informatie interessant en waardevol is voor je doelgroep.
 3. Kies een lay-out: Beslis over de algemene lay-out en structuur van je infographic. Overweeg de hiërarchie van informatie en hoe je de aandacht van de kijker wilt sturen.
 4. Selecteer visuals: Kies afbeeldingen, iconen en grafieken die passen bij de inhoud van je infographic. Zorg ervoor dat ze de informatie versterken en niet verwarren.
 5. Gebruik kleuren en lettertypen: Houd rekening met het gebruik van kleuren en lettertypen. Kies kleuren die passen bij je merk of het onderwerp van de infographic. Gebruik duidelijke lettertypen voor leesbaarheid.
 6. Maak een schets: Maak een schets van hoe je infographic eruit zal zien. Dit kan je helpen bij het plannen van de lay-out en het organiseren van de informatie.
 7. Gebruik infographic-tools: Er zijn online tools beschikbaar waarmee je infographics kunt maken, zoals Canva, Piktochart of Venngage. Deze tools bieden sjablonen en functies voor het ontwerpen van infographics.
 8. Voeg tekst toe: Voeg korte en duidelijke tekst toe om de informatie te begeleiden. Zorg ervoor dat de tekst beknopt is en de visuele elementen aanvult.
 9. Test en bewerk: Test je infographic op leesbaarheid en begrijpelijkheid. Pas indien nodig aan en zorg ervoor dat de boodschap helder overkomt.
 10. Deel je infographic: Publiceer en deel je infographic op sociale media, blogs of andere kanalen om je boodschap over te brengen.

Hoe maak je het best een infographic?

Om een effectieve infographic te maken, moet je rekening houden met de volgende tips:

 • Houd het eenvoudig: Vermijd overmatig gebruik van details. Houd de infographic eenvoudig en focus op de belangrijkste informatie.
 • Wees visueel aantrekkelijk: Maak gebruik van kleuren, visuals en grafieken om de aandacht van de kijker te trekken.
 • Vertel een verhaal: Orden de informatie zodanig dat het een samenhangend verhaal vormt. Dit maakt de infographic boeiender.
 • Gebruik hiërarchie: Zorg voor een duidelijke hiërarchie van informatie, waarbij de belangrijkste punten het meest opvallen.
 • Kies het juiste formaat: Overweeg het platform waarop je de infographic wilt delen en kies het juiste formaat voor optimale weergave.
 • Test op leesbaarheid: Controleer of de tekst leesbaar is en gebruik lettergroottes die goed te zien zijn op verschillende apparaten.

Wat is een goede infographic?

Een goede infographic is:

 1. Duidelijk: De boodschap is duidelijk en gemakkelijk te begrijpen. Visueel aantrekkelijk: Het trekt de aandacht met goed gekozen visuals en kleuren.
 2. Doelgericht: Het bereikt het beoogde doel, of het nu gaat om educatie, overtuiging of informatieverspreiding.
 3. Leesbaar: De tekst is goed leesbaar en ondersteunt de visuele elementen.
 4. Relevant: De informatie is relevant voor de doelgroep en het onderwerp.

Welke soorten infographic zijn er?

Er zijn verschillende soorten infographics, waaronder:

 1. Informatieve infographics: Bieden informatie en feiten over een specifiek onderwerp.
 2. Stapsgewijze infographics: Leiden de kijker door een proces of stappen.
 3. Vergelijkende infographics: Vergelijken twee of meer elementen of gegevens.
 4. Geografische infographics: Visualiseren gegevens op een kaart.
 5. Statistische infographics: Presenteren statistische gegevens en cijfers.

De keuze voor het type infographic hangt af van het doel en de aard van de informatie die je wilt overbrengen.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.