Banner Blogs The The Ecom Agency agency

Betekenis: lettertype

Wat is een lettertype?

Het lettertype is de stijl en vormgeving van de lettertekens die worden gebruikt in een tekst. Lettertypes kunnen verschillen in grootte, kleur, stijl en andere kenmerken, waarmee het lezen en begrijpen van een tekst vergemakkelijkt wordt.

Wat betekent lettertype?

Een lettertype verwijst naar de specifieke stijl en vorm van de karakters (letters, cijfers, leestekens, enz.) in geschreven of gedrukte tekst. Het omvat kenmerken zoals de grootte, stijl, dikte en vorm van de letters. Lettertypes worden gebruikt om tekst visueel vorm te geven en kunnen een belangrijk onderdeel zijn van grafisch ontwerp en typografie.

Hoe herken je een lettertype?

Het herkennen van een lettertype kan enigszins uitdagend zijn, maar er zijn tools beschikbaar om het proces te vergemakkelijken. Enkele manieren om een lettertype te identificeren zijn:

 1. Online tools: Er zijn verschillende online tools, zoals WhatTheFont, waar je een afbeelding van het lettertype kunt uploaden, en de tool zal proberen overeenkomende lettertypes te identificeren.
 2. Browser-extensies: Er zijn browser-extensies beschikbaar, zoals WhatFont, die je kunt gebruiken om lettertypes op een webpagina te identificeren door er eenvoudigweg op te klikken.
 3. Lettertypecatalogi: Bladeren door lettertypecatalogi of websites met lettertypegalerijen kan je ook helpen om bekende lettertypes te herkennen.

Wat is het verschil tussen een lettertype en een font?

Het onderscheid tussen het begrip "lettertype" en "font" is vaak subtiel en wordt vaak door elkaar gebruikt. Traditioneel gezien verwijst "lettertype" naar de overkoepelende ontwerpstijl van een set tekens, terwijl "font" specifiek verwijst naar de fysieke representatie van dat lettertype, zoals bijvoorbeeld een digitaal bestand met lettertypegegevens. In de praktijk worden beide termen vaak door elkaar gebruikt en begrepen.

Wat voor lettertypes zijn er?

Er zijn duizenden lettertypes beschikbaar, en ze kunnen in verschillende categorieën worden ingedeeld. Enkele veel voorkomende categorieën zijn:

 1. Schreefletters (serif): Hebben kleine lijntjes of "schreven" aan het uiteinde van de letters (bijv. Times New Roman).
 2. Schreefloze letters (sans-serif): Hebben geen schreven en hebben een strakker, moderner uiterlijk (bijv. Arial).
 3. Cursieve letters: Hebben een schuine of hellende vorm (bijv. Italics).
 4. Decoratieve of scriptlettertypes: Hebben een artistieker en decoratiever ontwerp en worden vaak gebruikt voor creatieve doeleinden.
 5. Monospace-lettertypes: Elke letter neemt dezelfde hoeveelheid horizontale ruimte in, waardoor een gelijkmatig uiterlijk ontstaat (bijv. Courier).

Wat is het meest gebruikte lettertype?

Het meest gebruikte lettertype kan variëren afhankelijk van de context en het medium. Enkele van de meest veelvoorkomende lettertypes in digitale en gedrukte media zijn Arial, Helvetica, Times New Roman, Calibri en Verdana. De populariteit van lettertypes kan ook fluctueren op basis van ontwerptrends en persoonlijke voorkeuren.

Wat is een goede lettertype?

De keuze voor een goed lettertype hangt af van het doel en de context van het gebruik. Enkele tips voor het kiezen van een goed lettertype zijn:

 • Leesbaarheid: Zorg ervoor dat het lettertype gemakkelijk te lezen is, vooral bij langere stukken tekst.
 • Relevantie: Overweeg of het lettertype past bij het doel van het ontwerp en de boodschap die je wilt overbrengen.
 • Consistentie: Gebruik niet te veel verschillende lettertypes in één ontwerp om een consistente uitstraling te behouden.
 • Stijl: Pas de stijl van het lettertype aan op de visuele identiteit van het merk of de context van het ontwerp.
 • Moderne en tijdloze keuzes: Sommige lettertypes zijn modern en trendy, terwijl andere tijdloos en klassiek zijn. Overweeg de duurzaamheid van het ontwerp.

Een goede keuze hangt altijd af van het specifieke gebruiksscenario en ontwerpbehoeften.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.