Alles wat je moet weten over Canva

Voor de lezer die nog niet weet wat Canva is het wellicht handig om dit kopje even te lezen. Canva is een online design-platform waarmee gebruikers professioneel uitziende documenten, afbeeldingen, logo's en presentaties kunnen creëren. Het biedt gebruikers een breed scala aan templates, graphics en afbeeldingen. Vindt je de afbeelding niks? Geeft niet, want Canva heeft er voor gezorgd dat je deze prima kunt bewerken met een drag-and-drop-editor. Canva kan worden gebruikt voor uiteenlopende creatieve projecten, waaronder het maken van visitekaartjes, flyers en social media-content. Een prima tool voor ondernemers, evenementorganisatoren en andere commerciële en non-profit organisaties om te adverteren, promoten en andere vormen van waarde te bieden.

Nu je weet wat Canva is, is het niet moeilijk te bedenken wie Canva gebruikt. Het antwoord op die vraag is simpel: bijna iedereen! Het is een platform waar mensen makkelijk hun eigen grafische ontwerpen kunnen maken. Dus voor iedereen die iets in die trend nodig heeft, kan Canva als creator gebruiken. Denk aan bloggers die passende afbeeldingen nodig hebben, marketeers, docenten ter voorbereiding op hun les, studenten voor een presentatie, non-profit organisaties, ontwerpers en bedrijven. Ik kan mijzelf als voorbeeld gebruiken. Een groot deel van mijn instagram-posts bestaat uit ontwerpen die ik in Canva heb gemaakt. En zo naast mij nog vele anderen. Ik raad het je aan!

Voor de een kost het wellicht iets meer tijd om Canva uit te vinden dan voor de ander. Over het algemeen is het een praktische tool die je na één of twee keer gebruiken redelijk doorhebt. Daarnaast zijn er tal van tutorials en andere gebruiksaanwijzingen te vinden op Canva zelf en de rest van het internet. Met dank aan Youtube! Je kiest jouw gewenste template, bijvoorbeeld de template die gebruikt wordt om een Instagram story te maken. Aan de linkerzijde bevindt zich een toolbar met allerlei opties: design, elements, uploads, text, projects, photos, audio en apps. In het volgende kopje zal ik deze opties verder toelichten. Om Canva te gebruiken heb je een account nodig. In principe is het een gratis te gebruiken platform, tenzij je bepaalde functies wilt activeren, dan moet je een abonnement aanschaffen. De kosten voor zo een abonnement beginnen bij omgerekend €9,40. De betaalde versie biedt extra beeldmateriaal, zoals foto’s, ontwerpen en templates.

Om even door te borduren over de bruikbaarheid van Canva, zal ik de verschillende opties waarmee je een template kan ontwerpen verder toelichten.

Design

Deze optie biedt de mogelijkheid een door Canva gemaakt design te gebruiken en aan te passen voor jouw template. Handig als je dus een moment van inspiratieloosheid of tijdnood ervaart.

Elements

Bij deze optie vind je een breed scala aan elementen, zoals: grafische vormen, stickers, animaties, video’s, de mogelijkheid een tabel te maken en nog meer. Erg handig!

Uploads

Deze keuze biedt de mogelijkheid foto’s, video’s en documenten uit jouw eigen bestanden te uploaden.

Text

Deze optie kan je gebruiken als je een tekst wilt schrijven, bijvoorbeeld voor een flyer, visitekaartje, instagram post, presentatie en nog meer.

Projects

 Hier worden al jouw opgeslagen templates, foto’s, video’s en projecten verzameld. Als je dus aan het werk bent aan een nieuwe template, kan je oude templates tevoorschijn halen.

Photos

Nou, deze optie spreekt denk ik voor zich, tenminste voor de mensen die een beetje Engels kunnen. Hier vind je een breed scala aan professionele foto’s die Canva bruikbaar stelt voor jouw projecten. Hier moet ik wel bij zeggen dat de gratis optie een stuk minder foto’s biedt, dan de betaalde optie. Maar dat terzijde.

Audio

Met deze optie is het mogelijk om audio-fragmenten toe te voegen aan jouw template. Als je dus een presentatie houdt, waarin de animatie van een sluitende deur opspeelt, kan je hier de audio van een piepende deur aan toevoegen. Naast dat soort geluiden, kan je ook muziek vinden om voor jouw project te gebruiken.

Apps

En dan de optie die helemaal onderaan de toolbar te vinden is. Via deze keuze kan je extra opties toevoegen aan de toolbar. Denk aan een app voor kleurbewerking, fotobewerking, videobewerking en zelfs een app waarmee je aan QR-code aan een template kan toevoegen. Aan deze QR-code kan vervolgens een URL gekoppeld worden, zodat de scanner van de QR-code doorgeleid wordt naar de gekoppelde URL. Handig toch!

Welke templates biedt Canva

Naast een uiteenlopend scala aan praktische en grafische opties, biedt Canva een boel verschillende templates aan om mee te werken. Hier beneden zal ik iedere template doornemen.

Doc

Deze Template is een A4 formaat en is te vergelijken met een Word document, maar dan heb je de mogelijkheid om hem persoonlijk naar jouw design te transformeren.

Whiteboard

Met deze template kan je prima woordspinnen, grafieken en alles wat je op een fysiek whiteboard kunt maken, creëren. Kort en krachtig: een digitaal whiteboard.

Instagram Story

Dit is hetzelfde formaat wat in Instagram voor reels en verhalen wordt gebruikt. Echt bedoeld om een gave Instagram story in elkaar te zetten, een reel te optimaliseren en alles wat daarbij komt kijken. Instagram Post Deze template is bedoeld om Instagram posts mee te maken. Het formaat is dus ook hierop aangepast: vierkant. Wees creatief!

Facebook Post

Je raadt het nooit, maar deze template is bedoeld om een Facebook post mee te maken. Het perfecte formaat voor Facebook content.

Presentation

 Ken je Word Powerpoint Presentatie? Nou, deze is vergelijkbaar aan zo een template. Het heeft eigenlijk dezelfde functies en is echt bedoeld om een slide-presentatie op te bouwen.

Video

Met deze template kan je je eigen video in elkaar zetten. Een rechthoekig formaat, waarbij je meerdere slides kan gebruiken om een gave video te maken.

Logo

Met dit template kan je een prima logo in elkaar flansen. Succes!

Poster

Een template voor posters en flyers!

Resume

Een A4 formaat template waarmee jij je CV kunt bijwerken. Aan de slag!

Infographic

Met deze template kan je effectief data op papier zetten op een overzichtelijke manier.

Youtube Thumbnail

Deze Template is bedoeld om afbeeldingen voor youtube videos te maken.

Canva is een allround online design-platform waar je je creativiteit kunt laten lopen. Voor iedere doelgroep wat wils. Voor commerciële, leerzame of entertainment doeleinden. Your choice!

Over de schrijver
Reactie plaatsen