The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Communicatiemiddelen

Wat zijn communicatiemiddelen?

Communicatiemiddelen zijn de verschillende hulpmiddelen die worden gebruikt om informatie over te brengen tussen zenders en ontvangers in een communicatieproces.

Communicatiemiddelen zijn de verschillende instrumenten, kanalen of platforms die worden gebruikt om informatie, ideeën, boodschappen en gegevens over te brengen tussen mensen, groepen of organisaties. Ze spelen een essentiële rol bij het tot stand brengen van effectieve communicatie en vergemakkelijken de uitwisseling van informatie in diverse contexten, zoals zakelijke communicatie, marketing, persoonlijke interacties en meer.

6 van de belangrijkste communicatiemiddelen in deze tijd

Hierboven staan al een aantal communicatiemiddelen vermeld, hieronder vind u 6 van de belangrijkste communicatiemiddelen van deze tijd.

 1. Schriftelijke communicatie

  Een van de belangrijkste vormen van communicatiemiddelen is schriftelijke communicatie. Dit omvat alle geschreven vormen van communicatie, zoals brieven, memo's, rapporten, e-mails, nieuwsbrieven, brochures en andere documenten. Schriftelijke communicatie biedt een blijvend bewijs van de boodschap en kan op een later tijdstip worden geraadpleegd.
 2. Mondelinge communicatie

  Mondelinge communicatie is een ander cruciaal communicatiemiddel en omvat gesprekken, vergaderingen, telefoongesprekken, presentaties, toespraken en interviews. Mondelinge communicatie maakt gebruik van gesproken woorden, intonatie en lichaamstaal om betekenis over te brengen en interactie mogelijk te maken.
 3. Visuele communicatie

  Visuele communicatie maakt gebruik van afbeeldingen, grafieken, diagrammen, infographics, pictogrammen, video's en andere visuele elementen om informatie te communiceren. Het is een krachtig middel om complexe informatie begrijpelijk en aantrekkelijk te presenteren. Visuele communicatie wordt veel gebruikt in presentaties, reclame, websites, sociale media en grafisch ontwerp.
 4. Digitale communicatie

  Met de opkomst van digitale technologieën zijn digitale communicatiemiddelen steeds belangrijker geworden. Ze omvatten e-mails, instant messaging, sociale media, online forums, videoconferenties, webinars en andere online platforms. Deze middelen bieden snelheid, gemak en wereldwijde connectiviteit, waardoor mensen gemakkelijk kunnen communiceren en samenwerken, ongeacht de geografische afstand.
 5. Audiovisuele communicatie

  Audiovisuele communicatie maakt gebruik van gecombineerde audio- en visuele elementen om boodschappen over te brengen. Dit omvat televisie, films, reclamespots, video's, podcasts en streamingdiensten. Door geluid en beeld te combineren, kunnen complexe ideeën op een boeiende en meeslepende manier worden gecommuniceerd.
 6. Sociale media

  Sociale media zijn specifieke online platforms en applicaties die communicatie, interactie en het delen van informatie tussen gebruikers mogelijk maken. Ze spelen een belangrijke rol in de hedendaagse communicatie en bieden mensen de mogelijkheid om te communiceren, netwerken en inhoud te delen met een breed publiek. Populaire sociale media platforms zijn onder andere Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn, YouTube en TikTok.

Hoe kies ik mijn communicatiemiddel?

Het selecteren van geschikte communicatiemiddelen is afhankelijk van het doel van de communicatie, de doelgroep en de aard van de boodschap die moet worden overgebracht. Het juiste gebruik van deze middelen kan zorgen voor heldere, begrijpelijke en doelgerichte communicatie, terwijl het onjuiste gebruik kan leiden tot misverstanden of een gebrek aan effectiviteit in de communicatie.

6 stappen voor het kiezen van een communicatiemiddel

Door bewust te zijn van je doel, je doelgroep, de boodschap en de context, en door flexibel te zijn in het gebruik van communicatiemiddelen, kun je ervoor zorgen dat je de juiste middelen selecteert die effectieve communicatie bevorderen.

 1. Definieer je doel

  Bepaal duidelijk wat je wilt bereiken met je communicatie. Wil je informeren, overtuigen, samenwerken of iets anders? Een helder doel helpt je bij het selecteren van de juiste middelen die het meest geschikt zijn om dat doel te bereiken.
 2. Ken je doelgroep

  Begrijp wie je doelgroep is en wat hun communicatievoorkeuren en kenmerken zijn. Denk na over factoren zoals leeftijd, geslacht, locatie, cultuur en technologisch bewustzijn. Dit helpt je om de communicatiemiddelen te kiezen die het meest effectief zijn voor je doelgroep.

 3. Analyseer de boodschap

  Evalueer de aard van de boodschap die je wilt overbrengen. Moet het mondeling, schriftelijk of visueel zijn? Vereist het complexe informatie die het best kan worden gepresenteerd in de vorm van een presentatie of infographic? Door de boodschap te analyseren, kun je bepalen welke middelen het meest geschikt zijn om de boodschap effectief te communiceren.

 4. Overweeg de context

  Houd rekening met de communicatiecontext, zoals de setting, de timing en de beschikbaarheid van technologie. Bijvoorbeeld, als je een dringende boodschap hebt die snel moet worden overgebracht, kan een telefoongesprek of een directe ontmoeting effectiever zijn dan het wachten op een e-mailreactie.

 5. Gebruik een mix van middelen

  Overweeg het combineren van verschillende communicatiemiddelen om je boodschap te versterken en een breder bereik te creëren. Bijvoorbeeld, gebruik een combinatie van e-mail en telefonische follow-up voor een zakelijke communicatie, of gebruik visuele elementen in een presentatie om je boodschap beter te ondersteunen.
 6. Evalueer en pas aan

  Monitor en evalueer regelmatig de effectiviteit van je communicatiemiddelen. Krijg feedback van je doelgroep en analyseer de resultaten. Als bepaalde middelen niet het gewenste effect hebben, wees dan bereid om aanpassingen te maken en nieuwe middelen uit te proberen.

Kortom, communicatiemiddelen zijn essentieel in ons dagelijks leven en in verschillende professionele en persoonlijke contexten. Door bewust gebruik te maken van de juiste communicatiemiddelen kunnen we effectieve communicatietot stand brengen, betere relaties opbouwen en informatie succesvol overbrengen naar anderen.

Online marketing uitbesteden?

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.