The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Prospectie

Wat is prospectie?

Prospectie verwijst naar het proces van het identificeren, zoeken en benaderen van potentiële klanten of prospects voor een product of dienst. Het doel van prospectie is om nieuwe zakelijke kansen te creëren en nieuwe klanten aan te trekken.

Prospectie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, zoals koude acquisitie, e-mailmarketing, advertenties, netwerken, beurzen of referral marketing. Het omvat vaak het verzamelen van informatie over potentiële klanten, zoals hun behoeften, interesses, budget en besluitvormingsproces, om een gerichte en gepersonaliseerde benadering te bieden.

Een effectieve prospectie vereist vaardigheden zoals communicatie, overtuigingskracht, onderzoek en organisatie. Het kan een belangrijke rol spelen in het succes van een bedrijf door het vergroten van de verkoop, het verbeteren van de klanttevredenheid en het stimuleren van de groei van het klantenbestand.

Hoe doe je aan prospectie?

Prospectie is het proces van het identificeren en benaderen van potentiële klanten (prospects) met als doel nieuwe zakelijke kansen te creëren. Hier zijn enkele stappen die je kunt overwegen bij prospectie:

 1. Doelgroepidentificatie: Bepaal je ideale klantprofiel en identificeer bedrijven of personen die binnen deze doelgroep vallen.
 2. Onderzoek: Verzamel relevante informatie over de prospects, zoals hun behoeften, uitdagingen en marktpositie. Contactinformatie verzamelen: Verzamel contactgegevens van de
 3. prospects, zoals e-mailadressen, telefoonnummers en social media-profielen.
 4. Communicatieplan opstellen: Ontwikkel een plan voor het initiëren van contact. Overweeg verschillende communicatiekanalen, zoals e-mail, telefonische gesprekken, sociale media of persoonlijke ontmoetingen.
 5. Elevator pitch: Bereid een beknopte en overtuigende elevator pitch voor waarmee je snel en effectief je waardepropositie kunt communiceren.
 6. Initiële benadering: Neem contact op met prospects en leg uit wie je bent, wat je doet en hoe je waarde kunt toevoegen aan hun bedrijf.
 7. Opvolging: Volg op met prospects die interesse hebben getoond. Beantwoord vragen, verstrek aanvullende informatie en plan eventueel vervolggesprekken.
 8. Relatie opbouwen: Werk aan het opbouwen van een langdurige relatie door te luisteren naar de behoeften van de prospect en op maat gemaakte oplossingen aan te bieden.

Wat is actieve prospectie?

Actieve prospectie verwijst naar proactieve inspanningen om potentiële klanten te identificeren en te benaderen. Het houdt in dat je actief op zoek gaat naar nieuwe zakelijke kansen in plaats van te wachten tot prospects naar jou komen. Actieve prospectie kan verschillende vormen aannemen, waaronder:

 • Koude acquisitie: Ongevraagd contact opnemen met prospects die mogelijk interesse hebben in je producten of diensten.
 • Netwerken: Actief deelnemen aan zakelijke evenementen, conferenties en netwerkbijeenkomsten om nieuwe contacten te leggen.
 • Online zoekopdrachten: Actief zoeken naar potentiële klanten via online platforms, sociale media en zoekmachines.
 • Proactieve e-mailmarketing: Het versturen van gerichte e-mails naar prospects om interesse te wekken en hen uit te nodigen voor verdere gesprekken.

Actieve prospectie vereist een proactieve benadering en doorzettingsvermogen, maar het kan waardevolle kansen opleveren voor het uitbreiden van je klantenbestand en het genereren van nieuwe zakelijke mogelijkheden.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.