The Ecom Agency blog

Betekenis: BCG-matrix

Een BCG-matrix is een tool voor portfolioplanning die in de jaren zeventig is ontwikkeld door de Boston Consulting Group. Het is een op matrix gebaseerde tool die wordt gebruikt om de productportfolio van een bedrijf en het potentieel van elk product te analyseren. De BCG-matrix is verdeeld in vier kwadranten: stars, cash cows, question marks en dogs.

Stars staan voor producten of bedrijven die snel groeien en een groot marktaandeel hebben. Cash cows zijn producten of bedrijven die een hoog marktaandeel hebben maar langzaam groeien. Question marks zijn producten of bedrijven met een laag marktaandeel die snel groeien. Dogs zijn producten of bedrijven met een laag marktaandeel en groeien ook langzaam.

De BCG-matrix biedt besluitvormers een overzicht van hun productportfolio en helpt hen te identificeren welke producten of bedrijven het meest winstgevend zijn en de meeste aandacht nodig hebben. Het helpt hen ook om te identificeren welke producten of bedrijven achteruitgaan en moeten worden stopgezet of opnieuw moeten worden geëvalueerd. De BCG-matrix is een handig hulpmiddel voor strategische planning, omdat het besluitvormers helpt weloverwogen beslissingen te nemen over hun productportfolio.

BCG-matrix onderdelen uitgelegd

Question Mark
Producten of diensten in het Question Mark-kwadrant hebben een laag marktaandeel en een hoge groeisnelheid, wat betekent dat er potentieel is voor hoge opbrengsten maar ook voor hoge risico's. Met de juiste inspanningen kan een Question Mark een star worden.

Star
"Star." Producten of diensten in het Question Mark-kwadrant hebben een laag marktaandeel en een hoge groeisnelheid, wat betekent dat er potentieel is voor hoge opbrengsten maar ook voor hoge risico's. Er moet vaak nog veel in een star geïnvesteerd worden om een Cash Cow te worden.

Cash Cow
Producten of diensten in het Cash Cow kwadrant hebben een hoog marktaandeel en een laag groeipercentage, waardoor ze een betrouwbare bron van winst zijn. Een Cash Cow is een Star die het gehaald heeft. Doordat er al veel in geïnvesteerd is n door de lage groei hoeft er weinig meer in geïnvesteerd te worden.

Dog
Producten of diensten in het Dog-kwadrant hebben een laag marktaandeel en een lage groeisnelheid, waardoor het onwaarschijnlijk is dat ze (veel) winst zullen genereren. Wanneer een dog nog veel investering nodig heeft is het slim om deze producten of diensten af te stoten, bijvoorbeeld door te verkopen aan een concurrent.


BCG-matrix voorbeeld

BCG-matrix

Video

In deze video wordt de BCG-matrix uitgelegd.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.