The Ecom Agency blog

Betekenis: Prijsstrategie

Een prijsstrategie is een strategie die door een organisatie wordt gebruikt om de prijzen van zijn producten of diensten te bepalen. Het doel van een prijsstrategie is om de verkoop van producten of diensten te maximaliseren door het instellen van prijzen die aantrekkelijk zijn voor klanten. Een prijsstrategie kan worden gebruikt om de inkomsten van een organisatie te verhogen, maar kan ook worden gebruikt om een concurrentievoordeel te creëren door lagere prijzen dan concurrenten. Het is een belangrijk onderdeel van de marketingmix.

Welke prijsstrategieën zijn er?

Hieronder een overzicht en uitleg van een aantal prijsstrategieën

8 voorbeelden van prijsstrategieën

 1. Afroomprijsstrategie

  Afroomprijsstrategie is een strategie waarbij een bedrijf stapsgewijs de prijs van een product of dienst verlaagt om meer klanten aan te trekken, de concurrentie te verminderen en de omzet te verhogen. Het doel van deze strategie is om de meest winstgevende prijs te vinden voor een product of dienst, waardoor bedrijven een groter marktaandeel krijgen en meer winst maken.
 2. Discount pricing

  Discount pricing oftewel SALE, is een prijsstrategie waarbij een verkoper een product of dienst aanbiedt tegen een gereduceerde prijs, meestal om nieuwe klanten aan te trekken, de voorraad te verminderen of de omzet te verhogen. Het is een gebruikelijke marketingtactiek die wordt gebruikt om klanten aan te moedigen meer producten of diensten te kopen, vaak tegen een gereduceerd tarief.
 3. Concurrentiegeoriënteerde prijsstelling

  Concurrentiegeoriënteerde prijsstelling is een strategie waarbij een bedrijf de prijs van een product of service bepaalt op basis van wat concurrerende bedrijven in dezelfde industrie aanbieden. Het bedrijf houdt rekening met de prijs die de concurrenten vragen, de kosten die zij maken voor het product of de service, de kwaliteit van het product of de service en de waarde die zij aan hun klanten bieden. Het doel van concurrentiegeoriënteerde prijsstelling is om een prijsstructuur te creëren waarmee het bedrijf meer klanten aantrekt en meer inkomsten genereert.
 4. Dumping

  Dumping is een prijsstrategie waarbij een bedrijf producten of diensten aanbiedt tegen een veel lagere prijs dan de marktprijs. Deze strategie wordt meestal gebruikt als een bedrijf marktaandeel wil veroveren of concurrenten wil verdrijven. Deze strategie is vaak controversieel omdat het een bedrijf in staat stelt om zijn concurrenten te onderdrukken of uit te sluiten door verlieslijdende prijzen te gebruiken. Dumping kan ook worden gebruikt om de markt te verstoren en de concurrenten te verzwakken of wanneer een bedrijf van zijn assortiment af wilt en alles snel wilt verkopen.
 5. Follow-the-leader

  Follow-the-leader is een prijsstrategie waarbij een bedrijf de prijs van een concurrent als leidraad neemt voor de prijsstelling van hun eigen product of dienst. Het bedrijf volgt de prijzen van de concurrentie op de voet om ervoor te zorgen dat ze een concurrentieel voordeel behouden. Deze prijsstrategie kan helpen om marktaandeel te behouden en de kosten te verlagen.
 6. Kostprijsplusmethode

  De kostprijsplusmethode is een kostenberekening waarbij de totale kosten van een product of dienst worden berekend door de directe kosten te verhogen met een vast percentage als "gewinste winst". De methode wordt gebruikt om de verkoopprijs van een product of dienst te berekenen. De gewenste winst wordt bepaald door de verkoper. Hiermee wordt rekening gehouden met de risico's die het product of de dienst met zich meebrengt, zoals kosten voor onderhoud en reparatie.
 7. Premium pricing

  Premium pricing is een strategie waarbij een product of dienst wordt verkocht tegen een veel hoger prijsniveau dan de concurrenten. De premiumprijs is gebaseerd op het idee dat de klant bereid is meer te betalen voor een product of dienst van hogere kwaliteit, betere service of een bepaalde status. De strategie wordt vaak gebruikt om een merk te positioneren als 'high-end', waardoor het meer winst en waarde kan genereren.
 8. Price lining

  Price lining is een retailing strategie waarbij producten tegen vaste prijzen worden verkocht. De prijzen worden gecontroleerd, waardoor er minder prijsconcurrentie is tussen verkopers en de klanten een duidelijke prijsstructuur hebben. Het is een systematische benadering die bedrijven helpt om meer winst te maken door het vaststellen van maximumprijzen voor bepaalde producten.

Online marketing uitbesteden?

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.