The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Encoderen

Wat is encoderen?

Encoderen is het proces waarbij een persoon een boodschap of informatie omzet in symbolen, tekens, taal of andere vormen die door een communicatiekanaal kunnen worden verzonden en begrepen door de ontvanger.

Bij het encoderen worden gedachten en ideeën in woorden, zinnen en beelden omgezet, die vervolgens worden uitgedrukt via gesproken, geschreven of visuele communicatie. Dit proces omvat het selecteren van de juiste woorden, het organiseren van de boodschap en het toepassen van grammatica, spelling en interpunctie.

Encoderen is een belangrijk onderdeel van het communicatieproces omdat het de zender in staat stelt om de boodschap op de juiste manier over te brengen naar de ontvanger. Het is echter belangrijk op te merken dat de ontvanger de boodschap moet kunnen decoderen om de boodschap te begrijpen, en er kunnen ruis of andere factoren zijn die de effectiviteit van het encoderen beïnvloeden.

Encoderen wordt op grote schaal toegepast in verschillende gebieden, waaronder communicatie, informatica, multimedia en gegevensverwerking. 

5 Voorbeelden van encoderingstechnieken 

 1. Tekstcodering

  Het omzetten van tekstuele informatie in een reeks symbolen of tekens, zoals ASCII of Unicode, om tekst op een gestructureerde manier weer te geven. 
 2. Afbeeldingscodering

  Het comprimeren en omzetten van afbeeldingen in een digitaal formaat, zoals JPEG of PNG, om efficiënte opslag en overdracht mogelijk te maken zonder veel kwaliteitsverlies. 
 3. Audiocodering

  Het omzetten van geluids- of audiogegevens naar een digitaal formaat, zoals MP3 of AAC, om opslag, streaming en reproductie mogelijk te maken met behoud van een aanvaardbare geluidskwaliteit. 
 4. Videocodering

  Het comprimeren en omzetten van videogegevens in een digitaal formaat, zoals H.264 of MPEG, om video-opslag, -streaming en -weergave mogelijk te maken met minimale bandbreedtevereisten. 
 5. Gegevenscompressie

  Het verminderen van de hoeveelheid gegevens door redundante of irrelevante informatie te elimineren, zodat de gegevens efficiënter kunnen worden opgeslagen, verzonden of verwerkt. 

Encoderen speelt een essentiële rol in digitale systemen en technologieën, omdat het de mogelijkheid biedt om informatie op een gestructureerde en efficiënte manier te beheren. Het is de tegenhanger van decoderen, waarbij de gecodeerde informatie wordt omgezet in een begrijpelijke vorm voor menselijke waarneming of verdere verwerking.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.