The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Bedrijfsstrategie

Wat is een bedrijfsstrategie?

Een bedrijfsstrategie is de algemene aanpak die een onderneming hanteert om haar doelstellingen en missie te realiseren. Het is een plan voor hoe de onderneming zich zal ontwikkelen en groeien, en hoe zij haar doelen zal bereiken.

Een bedrijfsstrategie omvat aspecten als het bepalen van de kerncompetenties van het bedrijf, het identificeren van de belangrijkste markten en doelgroepen, het bepalen van de beste manieren om waardetoevoeging te creëren en te verkopen, en het bepalen van de beste manieren om kosten te besparen en inkomsten te genereren.

4 aspecten die de bedrijfsstrategie bepalen

 1. Markttrends

  Het identificeren van de trends en verschuivingen in de markt is essentieel om te begrijpen hoe de behoeften en voorkeuren van klanten veranderen. Dit stelt een bedrijf in staat om producten, diensten en marketingstrategieën aan te passen aan de evoluerende marktvraag
 2. Concurrentie

  Het analyseren van de concurrentie helpt een bedrijf om te begrijpen hoe het zich verhoudt tot andere spelers in de markt. Het kan helpen bij het identificeren van de sterke punten en zwakke punten van concurrenten, waardoor het bedrijf zich kan positioneren en differentiëren.
 3. Technologische ontwikkelingen

  Het volgen van technologische ontwikkelingen is van cruciaal belang om te bepalen hoe deze kunnen worden benut om concurrentievoordeel te behalen. Dit kan betrekking hebben op het gebruik van nieuwe technologieën om efficiëntie te verbeteren, productinnovaties mogelijk te maken of nieuwe manieren van klantinteractie te creëren. 
 4. Regelgeving

  Het begrijpen van de regelgeving en de juridische omgeving waarin een bedrijf opereert, is van vitaal belang om ervoor te zorgen dat de strategie in overeenstemming is met de wet- en regelgeving. Dit helpt het bedrijf om risico's te minimaliseren en mogelijke juridische geschillen te voorkomen.

Verschillende soorten bedrijfsstrategieën

Er zijn verschillende soorten bedrijfsstrategieën, waaronder de differentiatiestrategie, de kostenleiderschapstrategie, en de focusstrategie. Een onderneming kan ook een combinatie van verschillende strategieën hanteren. 

 • Differentiatiestrategie

  Bij de differentiatiestrategie streeft een bedrijf ernaar zich te onderscheiden van de concurrentie door unieke producten, diensten of eigenschappen aan te bieden. Het doel is om klanten aan te trekken door een waardepropositie te bieden die zich onderscheidt van wat andere bedrijven bieden. 

Een bedrijf dat een differentiatiestrategie hanteert, richt zich op het creëren van unieke eigenschappen die waardevol zijn voor klanten en die de concurrentie niet gemakkelijk kan imiteren. Dit kan bijvoorbeeld het bieden van superieure kwaliteit, innovatieve functies, uitstekende klantenservice, gepersonaliseerde producten of een onderscheidende merkidentiteit omvatten. 

Een voorbeeld van een bedrijf dat de differentiatiestrategie succesvol heeft toegepast, is Nike. Nike positioneert zich als een premium merk dat hoogwaardige sportkleding en -schoenen aanbiedt. Ze hebben hun merk opgebouwd rond innovatie, prestaties en het aantrekken van bekende atleten als merkambassadeurs. Dit heeft hen geholpen om een sterke positie in de markt te verwerven en een loyale klantenkring op te bouwen. 

 • Kostenleiderschapstrategie

  Bij de kostenleiderschapstrategie streeft een bedrijf ernaar om producten of diensten aan te bieden tegen de laagste kosten in de branche. Het doel is om efficiëntie en kostenbesparingen te realiseren, waardoor het bedrijf concurrerende prijzen kan bieden en een breed klantenbestand kan aantrekken. 

Een bedrijf dat de kostenleiderschapstrategie hanteert, richt zich op het identificeren en implementeren van manieren om kosten te verlagen in verschillende aspecten van de bedrijfsvoering, zoals inkoop, productie, distributie en marketing. Dit kan bijvoorbeeld het gebruik van geavanceerde technologieën, schaalvoordelen, lean managementprincipes of efficiënte supply chain-processen omvatten. 

Een voorbeeld van een bedrijf dat de kostenleiderschapstrategie succesvol heeft toegepast, is McDonald's. Door gestandaardiseerde processen, efficiënte logistiek en massaproductie kan McDonald's voedsel en dranken aanbieden tegen concurrerende prijzen. Ze hebben ook gebruikgemaakt van franchising om de kosten te verlagen en wereldwijd uit te breiden. 

 • Focusstrategie

  Bij de focusstrategie richt een bedrijf zich op een specifieke niche, marktsegment of doelgroep. In plaats van zich te richten op een brede markt, concentreert het bedrijf zich op het begrijpen en bedienen van de behoeften van een specifiek segment om concurrentievoordeel te behalen. 

Een bedrijf dat de focusstrategie hanteert, identificeert een specifieke doelgroep of marktniche waarin het zich kan onderscheiden en waarin het waarde kan leveren. Dit kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op demografische kenmerken, geografische locaties, specifieke behoeften of een combinatie daarvan. Het bedrijf streeft ernaar om deze doelgroep beter te bedienen dan de bredere concurrentie. 

Een voorbeeld van een bedrijf dat de focusstrategie heeft toegepast, is Tesla. Tesla heeft zich gericht op het produceren van elektrische voertuigen voor het premium segment van de automarkt. Door zich te concentreren op elektrische voertuigen en innovatieve technologieën, heeft Tesla een sterke positie verworven in dit specifieke marktsegment. 

 • Combinatie van strategieën

  Het is belangrijk op te merken dat een bedrijf niet beperkt is tot slechts één strategie. In de praktijk kunnen bedrijven verschillende strategieën combineren om een concurrentievoordeel te behalen. Dit wordt vaak aangeduid als een hybride strategie. Bijvoorbeeld, een bedrijf kan streven naar differentiatie in bepaalde productlijnen en tegelijkertijd een kostenleiderschapstrategie toepassen voor andere producten. 

Een voorbeeld van een bedrijf dat een combinatie van strategieën heeft toegepast, is Amazon. Amazon is begonnen als een online boekwinkel en heeft zich geleidelijk uitgebreid naar verschillende productcategorieën. Ze hebben differentiatie bereikt door zich te onderscheiden in klantenservice, snelle levering en gebruiksvriendelijkheid van hun website. Tegelijkertijd hebben ze ook kostenleiderschap bereikt door schaalvoordelen te benutten, efficiënte logistiek en geautomatiseerde processen

Het kiezen van de juiste strategie (of combinatie van strategieën) hangt af van verschillende factoren, zoals de marktomstandigheden, concurrentiekrachten, bedrijfsbronnen en -capaciteiten, en de doelstellingen van het bedrijf.

Het ontwikkelen en uitvoeren van een effectieve bedrijfsstrategie is cruciaal voor het succes van een onderneming. Het vereist een goede analyse van de interne en externe omgeving van het bedrijf, en het continue monitoren en aanpassen van de strategie aan veranderende omstandigheden.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.