The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Factuur

Wat is een factuur?

Een factuur is een document dat wordt gebruikt om de verkoop van goederen of diensten aan te tonen en de betaling ervoor te vragen. Het bevat meestal informatie zoals de naam en adresgegevens van de verkoper en de koper, de datum van de transactie, een beschrijving van de geleverde goederen of diensten, de prijs en eventuele belastingen en verzendkosten.

Een factuur is een belangrijk onderdeel van de boekhouding van een bedrijf. Het wordt gebruikt om betalingen te registreren en te volgen, en om ervoor te zorgen dat alle transacties worden geregistreerd en in de boeken worden opgenomen. Daarnaast kan een factuur ook dienen als bewijs van aankoop of als garantie voor garantiediensten.

Bij het opstellen van een factuur moeten er enkele belangrijke zaken in acht worden genomen. Zo moeten de factuurinformatie en het formaat voldoen aan de wettelijke vereisten en moeten er duidelijke en correcte gegevens worden vermeld, zoals de naam en adresgegevens van de koper en de verkoper, een duidelijke omschrijving van de geleverde goederen of diensten, het bedrag dat in rekening wordt gebracht, en het btw-tarief en btw-bedrag indien van toepassing. Het is belangrijk om facturen tijdig te versturen en te zorgen voor een efficiënte afhandeling van betalingen en eventuele klachten.

Hoe maak je een factuur?

  1. Zorg ervoor dat je de nodige informatie hebt: voordat je begint met het maken van een factuur, moet je ervoor zorgen dat je alle nodige informatie hebt verzameld, zoals de naam en het adres van je klant, de datum van de factuur, een beschrijving van de geleverde producten of diensten, en de prijs van elk item.
  2. Kies een sjabloon of maak je eigen: je kunt ervoor kiezen om een kant-en-klaar sjabloon te gebruiken dat beschikbaar is in programma's zoals Microsoft Word of Excel, of je kunt je eigen factuursjabloon maken. Zorg er wel voor dat het sjabloon alle benodigde informatie bevat.
  3. Voeg de bedrijfsgegevens toe: voeg je eigen bedrijfsgegevens toe aan de factuur, inclusief je bedrijfsnaam, adres, telefoonnummer en e-mailadres.
  4. Voeg de klantgegevens toe: voeg de naam en het adres van je klant toe, evenals hun e-mailadres en telefoonnummer.
  5. Voeg een beschrijving van de geleverde producten of diensten toe: geef een gedetailleerde beschrijving van de producten of diensten die je hebt geleverd, inclusief de hoeveelheid en de prijs van elk item.
  6. Voeg het totaalbedrag toe: voeg het totaalbedrag van de factuur toe, inclusief eventuele belastingen of verzendkosten.
  7. Verzend de factuur: nadat je de factuur hebt voltooid, kun je deze per e-mail of per post naar je klant verzenden. Zorg ervoor dat je een kopie bewaart voor je eigen administratie.
  8. Vergeet niet op te volgen: zorg ervoor dat je de betaling opvolgt en eventueel een herinnering stuurt als de betaling niet op tijd binnenkomt.

Let op: houd rekening met de geldende wet- en regelgeving omtrent facturering, zoals het vermelden van je BTW-nummer en het voldoen aan de facturatievereisten.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.