The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: RFM-analyse

Wat is een RFM-analyse?

RFM-analyse is een marketingtechniek die bedrijven gebruiken om de waardevolle klanten te identificeren en te segmenteren op basis van recentheid, frequentie en geldwaarde van hun aankopen. Het is een eenvoudige manier om klantgedrag te analyseren en te classificeren.

Recentheid (R) meet hoe recent een klant voor het laatst een aankoop heeft gedaan.

Frequentie (F) meet hoe vaak een klant aankopen heeft gedaan.

Geldwaarde (M) meet de totale waarde van de aankopen die een klant heeft gedaan.

Klanten worden beoordeeld op elk van deze drie factoren en geklasseerd in verschillende groepen, zoals "beste" klanten, "matig" klanten of "slecht" klanten. Bedrijven kunnen deze klassificatie gebruiken om hun marketingstrategieën en -tactieken gericht op verschillende klantengroepen te richten, waardoor ze efficiënter en gerichtere inspanningen kunnen leveren.

Bijvoorbeeld, klanten met een hoge RFM-score (recente, frequente en hoge waarde aankopen) kunnen worden geselecteerd voor gerichte verkoopkortingen of klantentrouwprogramma's, terwijl klanten met een lage RFM-score kunnen worden aangemoedigd om meer actie te ondernemen door middel van herstelmarketingcampagnes.

RFM-analyse is een nuttige techniek voor bedrijven die meer inzicht willen krijgen in de waardevolle klanten en deze willen identificeren voor gerichtere marketinginspanningen.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.