Banner Blogs The The Ecom Agency agency

Betekenis: Opportunity costs

Wat is opportunity costs precies?

Opportunity cost is de kosten die een persoon of organisatie betaalt voor het maken van een bepaalde keuze in plaats van een andere keuze. Het is de kosten van het verlies van mogelijkheden die je hebt gehad als gevolg van het maken van de keuze.

Dit betekent dat de kosten die je hebt betaald voor de gekozen optie het bedrag is dat je niet hebt kunnen uitgeven aan een andere optie.

Hoe bereken je de opportunity costs?

Stel dat je twee opties hebt om geld te verdienen. Je kunt €1000 verdienen door te investeren in een bedrijf of je kunt €800 verdienen door te investeren in een ander bedrijf.

Als je besluit om in het eerste bedrijf te investeren, dan is je opportunity cost €200, omdat je de mogelijkheid hebt laten voorbijgaan om €800 te verdienen door in het andere bedrijf te investeren.

Hoe pas je opportunity costs toe?

Opportunity costs kunnen worden toegepast op verschillende manieren. Bijvoorbeeld, als je een bedrijf hebt, kun je je tijd en geld besteden aan het verbeteren van je product of je marketingstrategie.

Je kunt ook je tijd en geld besteden aan het verbeteren van de klantenservice. De opportunity cost van het verbeteren van je product is dat je je klantenservice niet verbetert.

Het is belangrijk om de verschillende opties te wegen en te bepalen welke je het meeste waarde oplevert.

2 voorbeelden van oppertunity costs

  1. Een voorbeeld van opportunity costs (alternatieve kosten) is wanneer je moet kiezen tussen twee verschillende activiteiten met beperkte middelen. Laten we zeggen dat je een uur vrije tijd hebt en moet beslissen tussen het lezen van een boek of het kijken naar een film. Als je ervoor kiest om de film te kijken, zijn de opportunity costs de voordelen of mogelijkheden die je opoffert door het boek niet te lezen. Deze opportunity costs kunnen bijvoorbeeld bestaan uit de kennis en inzichten die je zou hebben opgedaan uit het lezen van het boek, de mogelijkheid om je verbeeldingskracht te gebruiken, of de ontspanning die je zou ervaren door je volledig op het boek te concentreren.
  2. Een ander voorbeeld is wanneer je een baan aanneemt met een bepaald salaris, maar hierdoor de mogelijkheid opgeeft om een andere baan te accepteren die een hoger salaris biedt. De opportunity costs in dit geval zijn het verschil in salaris dat je zou hebben verdiend als je voor de andere baan had gekozen.

Opportunity costs treden op wanneer er alternatieve keuzemogelijkheden zijn en je moet beslissen hoe je je middelen (tijd, geld, vaardigheden, etc.) het beste kunt inzetten. Door rekening te houden met de opportunity costs bij het nemen van beslissingen, kun je een beter inzicht krijgen in de implicaties en mogelijke verliezen van je keuze.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.