The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Bedrijfsstructuur

Wat is een Bedrijfsstructuur?

Een bedrijfsstructuur verwijst naar de organisatorische opzet en indeling van een bedrijf. Het omvat de manier waarop de verschillende functies, afdelingen, teams en verantwoordelijkheden binnen een bedrijf zijn gestructureerd en georganiseerd. 

De bedrijfsstructuur legt de basis voor hoe het bedrijf opereert, hoe de besluitvorming plaatsvindt, hoe de communicatie stroomt en hoe de verantwoordelijkheden worden verdeeld. 

Er zijn verschillende soorten bedrijfsstructuren, afhankelijk van de grootte, aard en doelstellingen van het bedrijf. 

5 voorbeelden van veelvoorkomende bedrijfsstructuren

 1. Functionele structuur

  Dit is een traditionele structuur waarbij het bedrijf is georganiseerd op basis van functies, zoals verkoop, marketing, financiën, operations, human resources, enzovoort. Elke afdeling heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en rapporteert aan een hoger managementniveau. 
 2. Divisionele structuur

  In een divisionele structuur is het bedrijf opgedeeld in verschillende divisies op basis van productlijnen, geografische locaties of klantsegmenten. Elke divisie heeft zijn eigen verantwoordelijkheden en functioneert als een autonome eenheid met een eigen managementteam
 3. Matrixstructuur

  Een matrixstructuur combineert zowel de functionele als de divisionele structuur. Het bedrijf is georganiseerd op basis van zowel functies als projecten of productlijnen. Medewerkers werken in teams die verantwoordelijk zijn voor specifieke projecten of producten, terwijl ze tegelijkertijd rapporteren aan functionele managers. 
 4. Platte structuur

  Een platte structuur kenmerkt zich door een beperkt aantal hiërarchische niveaus en een informele werkomgeving. Het bevordert directe communicatie, snelle besluitvorming en flexibiliteit. Kleine bedrijven en startups hebben vaak een platte structuur. 
 5. Netwerkstructuur

  Een netwerkstructuur wordt gebruikt in organisaties die sterk afhankelijk zijn van samenwerking met externe partijen, zoals partners, leveranciers of externe consultants. Het bedrijf fungeert als een centrale hub die verbonden is met verschillende externe entiteiten. 

De keuze voor een bepaalde bedrijfsstructuur hangt af van verschillende factoren, waaronder de grootte van het bedrijf, de aard van de activiteiten, de markt waarin het opereert en de strategische doelstellingen. Een effectieve bedrijfsstructuur zorgt voor een goede coördinatie, efficiënte communicatie, duidelijke verantwoordelijkheden en een optimale werking van het bedrijf.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.