The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Handelsbalans

Wat is een handelsbalans?

Een handelsbalans is een financieel overzicht van de import en export van goederen en diensten tussen een land en andere landen gedurende een bepaalde periode, meestal een jaar. Het laat zien hoeveel een land verdient of uitgeeft aan handel met andere landen en of er sprake is van een overschot of tekort op de handelsbalans.

Als een land meer goederen en diensten exporteert dan het importeert, is er sprake van een handelsoverschot. Dit betekent dat het land meer verdient aan de handel dan dat het uitgeeft. Aan de andere kant, als een land meer importeert dan het exporteert, is er sprake van een handelstekort. Dit betekent dat het land meer uitgeeft aan de handel dan dat het verdient.

Een handelsbalans kan worden beïnvloed door verschillende factoren, zoals de vraag naar en aanbod van goederen en diensten, wisselkoersen, tarieven en handelsbeleid. Een land kan bijvoorbeeld tarieven instellen op geïmporteerde goederen om de binnenlandse industrie te beschermen, of het kan handelsbeperkingen opleggen aan landen die het als oneerlijke handelspartners beschouwt.

Een handelsbalans is een belangrijke indicator voor de economische gezondheid van een land en kan worden gebruikt om het handelsbeleid en de economische strategie van een land te bepalen.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.