Betekenis: Trojaanse paarden

Wat zijn Trojaanse paarden?

Trojaanse paarden, ook wel Trojans genoemd, zijn een type kwaadaardige software of malware dat zich vermomt als legitieme software en zichzelf vervolgens op een computer installeert zonder medeweten of toestemming van de gebruiker. Trojans kunnen verschillende vormen aannemen, zoals een nep antivirusprogramma, een nep software-update of een nep spel.

Wanneer een Trojaans paard eenmaal is geïnstalleerd, kan het verschillende schadelijke activiteiten uitvoeren, afhankelijk van het type Trojan en de bedoelingen van de aanvaller. Sommige Trojans zijn ontworpen om persoonlijke gegevens te stelen, zoals creditcardgegevens of inloggegevens. Andere Trojans kunnen worden gebruikt om de controle over het geïnfecteerde systeem over te nemen of om het systeem te gebruiken voor het uitvoeren van andere schadelijke activiteiten, zoals het verzenden van spam of het uitvoeren van aanvallen op andere computersystemen.

Om zichzelf te beschermen tegen Trojaanse paarden, moeten gebruikers voorzichtig zijn met het downloaden en installeren van software van onbekende bronnen. Het is ook belangrijk om een up-to-date antivirusprogramma te installeren en regelmatig scans uit te voeren om de nieuwste bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het is ook aanbevolen om software-updates bij te houden en om sterke en unieke wachtwoorden te gebruiken voor verschillende accounts.