The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Netwerkdiagram

Wat is een netwerkdiagram?

Een netwerkdiagram is een visuele representatie van de relaties tussen verschillende knooppunten of entiteiten in een netwerk. Dit diagram wordt vaak gebruikt om de structuur van het netwerk en de onderlinge relaties tussen knooppunten te visualiseren. In een netwerkdiagram worden knooppunten meestal voorgesteld door cirkels of vierkanten, terwijl de verbindingen tussen knooppunten worden weergegeven door lijnen of pijlen.

Netwerkdiagrammen worden gebruikt in verschillende disciplines, waaronder de informatica, bedrijfskunde en sociale wetenschappen. Ze kunnen worden gebruikt om verschillende aspecten van een netwerk te analyseren, zoals de grootte, dichtheid, sterkte van verbindingen, centraliteit en clustering.

Een voorbeeld van het gebruik van een netwerkdiagram is bijvoorbeeld het visualiseren van de relaties tussen mensen op sociale media. In dit geval vertegenwoordigen de knooppunten individuele gebruikers en de lijnen tussen de knooppunten de connecties tussen deze gebruikers, zoals vriendschapsrelaties, volgers of gedeelde interesses.

Netwerkdiagrammen kunnen handmatig worden getekend, maar er zijn ook verschillende softwareprogramma's beschikbaar die het creëren en analyseren van netwerkdiagrammen vergemakkelijken. Enkele voorbeelden van deze software zijn Gephi, Cytoscape en Visone.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.