Betekenis: Koopbeslissingsproces

Wat is een koopbeslissingsproces?

Een koopbeslissingsproces verwijst naar de reeks stappen die een consument of organisatie doorloopt bij het nemen van een aankoopbeslissing. Het proces omvat verschillende fasen waarin de koper informatie verzamelt, alternatieven overweegt, een keuze maakt en uiteindelijk tot aankoop overgaat. Hoewel het specifieke proces kan variëren afhankelijk van de complexiteit van de aankoop en de individuele voorkeuren, zijn de volgende stappen doorgaans betrokken bij een koopbeslissingsproces

De 6 stappen van het koopbeslissingsproces

 1. Behoefteherkenning

  In deze fase beseft de koper een verschil tussen de huidige situatie en de gewenste situatie. Het kan worden geactiveerd door interne prikkels (zoals een behoefte aan eten) of externe prikkels (zoals reclame die een verlangen opwekt). 
 2. Informatie zoeken

  Nadat de behoefte is herkend, begint de koper informatie te verzamelen over mogelijke oplossingen. Dit kan gedaan worden door intern onderzoek (gebruik van geheugen of ervaring) en/of extern onderzoek (zoeken naar informatie via vrienden, familie, online bronnen, reviews, etc.). 
 3. Evaluatie van alternatieven

  In deze fase overweegt de koper verschillende alternatieven op basis van criteria zoals prijs, kwaliteit, merkreputatie, functies, beschikbaarheid, enz. De koper vergelijkt en beoordeelt de verschillende opties om de meest geschikte keuze te maken. 
 4. Aankoopbeslissing

  Na de evaluatie van alternatieven neemt de koper een beslissing over welk product of welke dienst hij wil aanschaffen. Dit omvat het kiezen van een specifieke merk, model, leverancier en het bepalen van de aankoopvoorwaarden. 
 5. Aankoopgedrag

  Na de beslissing tot aankoop over te gaan, voert de koper de daadwerkelijke transactie uit door het product of de dienst te kopen. Dit kan online, in een fysieke winkel of via andere verkoopkanalen plaatsvinden. 
 6. Evaluatie na aankoop

  Na de aankoop evalueert de koper het product of de dienst op basis van zijn/haar ervaring. Dit kan leiden tot tevredenheid, waarbij de koper positieve feedback geeft en mogelijk herhalingsaankopen overweegt, of tot ontevredenheid, waarbij de koper negatieve feedback geeft en mogelijk klachten indient of overstapt naar een ander merk. 

Het koopbeslissingsproces is een model dat marketeers en verkopers helpt de behoeften en het gedrag van consumenten beter te begrijpen. Door inzicht te krijgen in deze stappen kunnen ze gerichte marketingstrategieën ontwikkelen en hun producten of diensten beter afstemmen op de behoeften van de kopers.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.