Betekenis: ROAS

ROAS is een KPI die staat voor return on adspend. Het is een term die wordt gebruikt om de verhouding tussen bedrijven die geld uitgeven aan adverteren en de opbrengst daarvan te beschrijven. Het is een maatstaf die bedrijven kunnen gebruiken om te bepalen hoe effectief hun advertentie-uitgaven zijn en hoeveel winst ze daarmee kunnen maken. Het is een belangrijke indicator voor bedrijven om hun advertentiestrategie te beoordelen en te verbeteren. Een ROAS van 10 wil zeggen dat elke euro uitgegeven aan paid ads 10 euro omzet oplevert.


ROAS (Return on Advertising Spend) is het verhoudingsgetal dat de opbrengst van een advertentiecampagne weergeeft. Het wordt berekend door de totale opbrengst (verkopen) te delen door de totale advertentiekosten.

ROAS = totale opbrengst / totale advertentiekosten

ROAS is belangrijk omdat het je helpt om te bepalen of je advertentiecampagnes rendabel zijn. Als je ROAS hoog is, betekent dit dat je een goed rendement op je advertentie-uitgaven krijgt. Als je ROAS laag is, betekent dit dat je niet genoeg geld verdient met je advertentiecampagne om je kosten te dekken.

De ROAS is net als de CPM, CPC, en CPL een manier om de kosten voor het adverteren op facebook of kosten van TikTok ads te berekenen.

Andere belangrijke KPI's voor betaalde advertenties zijn kosten per klik (CPC), kosten per duizend weergaven (CPM), kosten per conversie (CPA) en klik-door-ratio (CTR).

De hoogste ROAS die wij ooit behaald hebben was in het verleden voor het door onze founder opgerichte kledingmerk Ballin Amsterdam met een SALE campagne via Facebook ads. De ROAS lag boven de 50 over een looptijd van ongeveer 2 weken.

Reactie plaatsen