Banner Blogs The The Ecom Agency agency

Lex Gielen

Wie is Lex Gielen?

Lex Gielen is eigenaar van Capilex. Bij Capilex kunnen bedrijven een lening afsluiten zonder tussenkomst van een bank.

Na het opzetten van een aantal succesvolle fintech-bedrijven is ondernemer Lex Gielen samen met zijn compagnon Luc van Laarhoven op zoek naar een nieuw zakelijk avontuur. Zijn factoringbedrijf Atlantis Financiers loopt goed, maar Gielen wil zijn tanden in iets nieuws zetten. Samen met Van Laarhoven besluit hij een vastgoedportfolio op te bouwen, in eerste instantie in Luxemburg waar Van Laarhoven woont, maar de focus verschuift al snel naar de Nederlandse vastgoedmarkt. Uiteindelijk besluiten ze dat ook dit niet is waar ze naar op zoek zijn. Het bezit van huizen brengt wat Gielen betreft te veel ‘gedoe’ met zich mee en het rendement is te zeer afhankelijk van de markt. Wel stuiten Luc van Laarhoven en Lex Gielen door deze vastgoedervaring op een nieuw businessmodel: hypothecaire gedekte bedrijfsleningen. Dit blijkt een goede zet, gezien de huidige ontwikkelingen in de vastgoedmarkt. 

Sprong

Het zijn twee dingen die ze op dit idee brengen: elke natuurlijk- of rechtspersoon in Nederland mag een hypotheek verstrekken aan ondernemingen en veel ondernemingen uit het midden- of kleinbedrijf zijn op zoek naar een alternatieve vorm van financiering. Dat laatste komt door een aantal omstandigheden. Ten eerste zijn banken erg voorzichtig met geld uitlenen sinds de bankencrisis van 2008. Daarnaast zien veel mkb’ers hun reserves flink slinken door de coronacrisis terwijl ze de waarde van het vastgoed dat zij aanhouden zien stijgen. Een ruimte die ze niet liquide kunnen maken doordat banken geen aanvullende lening willen verstrekken of te lange trajecten hebben. Gielen en Van Laarhoven zien mogelijkheden en Capilex is een feit. 

Geautomatiseerd

Capilex leent geld uit aan mkb-ondernemingen, waarbij de overwaarde van hun privéwoning of bedrijfsvastgoed wordt ingezet als onderpand. Door de aanvraag en het beoordelen van die aanvraag volledig te automatiseren is het mogelijk om ondernemers al binnen een dag een conditioneel voorstel te doen en vaak al binnen een week het leenbedrag op de bedrijfsrekening storten. Naast deze alternatieve financiering voor ondernemers biedt Capilex aan investeerders de mogelijkheid om gezekerd te investeren in deze hypothecair gedekte leningen. Hierbij geldt een minimale inleg van 100.000 euro, een looptijd van 3 jaar en wordt het risico breed gespreid onder een groot aantal verschillende leningen. Deze risicospreiding van investeringen is geheel geautomatiseerd, mede door de inzet van software die Lex Gielen zelf heeft ontwikkeld. Binnen deze software is het voor investeerders ook mogelijk mee te kijken in de keuken van Capilex. Zo kunnen zijn onder meer zien aan wat voor soort onderneming Capilex een lening heeft verstrekt en welke zekerheden zijn bedongen. Deze wijze van transparantie past geheel binnen een onderneming als Capilex, actief in de fintech industrie. 

Lex Gielen

De software die Capilex gebruikt, is deels speciaal voor Capilex ontworpen, maar deels ook al eerder door Lex Gielen ontwikkeld voor Atlantis Financiers. Een van deze systemen is Paylex, waarmee men in korte tijd de kredietwaardigheid van miljoenen bedrijven wereldwijd in kaart kan brengen. Een ander systeem dat Gielen eerder heeft ontwikkeld is Customer Diligence waarmee bedrijven klanten kunnen screenen op betrokkenheid bij witwassen of het financieren van terrorisme (‘WWFT’). Normaal kost dergelijk onderzoek veel tijd, maar deze software screent tientallen databases in een keer. Zowel Paylex als Customer Diligence zijn nadat ze voor Atlantis Financiers zijn ontwikkeld uitgegroeid tot zelfstandige bedrijven. Alle bedrijven van Lex Gielen vallen samen onder de Gielen Group. 

De Gielen Group

De Gielen Group bestaat uit een totaal van inmiddels acht bedrijven op het gebied van fintech. Elk bedrijf staat op zichzelf maar kan gebruik maken van de kennis en vaardigheden van alle acht. Deze onbeperkte toegang tot kennis, software en vooral ook data gecombineerd met het gebruik van AI maken het mogelijk dat Capilex zich als alternatieve financier en investeringsmogelijkheid kan onderscheiden van traditionele partijen.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.