The Ecom Agency blog

Betekenis: substituten

Wat zijn substituten?

Substituten zijn producten of diensten die vergelijkbaar zijn met een ander product of dienst en die in staat zijn om in de behoeften van dezelfde klanten te voorzien. Bijvoorbeeld, als iemand op zoek is naar een snack, kan hij kiezen tussen verschillende substituten zoals een candybar, een zak chips of een stuk fruit.

Substituten kunnen een bedreiging vormen voor een bepaald product of dienst, omdat klanten kunnen overstappen naar het substituut als het goedkoper, handiger of van betere kwaliteit is. Dit kan leiden tot een daling van de vraag naar het oorspronkelijke product of dienst.

Bedrijven moeten daarom bewust zijn van de substituten die beschikbaar zijn voor hun producten en diensten en moeten proberen manieren te vinden om zich te onderscheiden van hun concurrenten. Dit kan bijvoorbeeld door middel van productdifferentiatie, waarbij het product of de dienst unieke kenmerken heeft die het onderscheiden van de substituten. Bedrijven kunnen ook de prijs verlagen of de marketingstrategie aanpassen om klanten te behouden of aan te trekken.

Wat zijn substituut producten?

Substituutproducten zijn producten of diensten die vergelijkbaar zijn of dezelfde behoeften van consumenten kunnen vervullen als het oorspronkelijke product. Wanneer consumenten op zoek zijn naar een specifieke oplossing of voldoening van een behoefte, kunnen ze verschillende substituutproducten overwegen in plaats van een specifiek merk of product.

Een substituutproduct kan vergelijkbaar zijn in termen van functie, kenmerken, voordelen of prijs. Hoewel het mogelijk niet exact hetzelfde product is, kan het nog steeds voldoen aan de basisbehoefte of dezelfde voordelen bieden aan de consument.

3 Voorbeelden van substituten

  1. Koffie en thee kunnen als substituten voor elkaar dienen, omdat ze beide warme dranken zijn die cafeïne bevatten.
  2. Een laptop en een tablet kunnen als substituten worden beschouwd voor bepaalde taken, omdat ze beide elektronische apparaten zijn die toegang bieden tot internet en het uitvoeren van taken zoals surfen op het web en het verzenden van e-mails.
  3. Traditionele taxi's en app-gebaseerde ritdiensten zoals Uber of Lyft kunnen als substituten dienen voor het vervoeren van mensen van punt A naar punt B.

Het bestaan van substituutproducten kan van invloed zijn op de concurrentie in een markt. Als er veel substituten beschikbaar zijn, kan dit de prijselasticiteit vergroten, wat betekent dat consumenten gemakkelijker kunnen overstappen naar een alternatief als de prijs van het oorspronkelijke product stijgt. Het is daarom belangrijk voor bedrijven om rekening te houden met de aanwezigheid van substituten en concurrerende alternatieven wanneer ze hun marketing- en prijsstrategieën ontwikkelen.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.