The Ecom Agency kennisbank

Betekenis: Prijselasticiteit

Wat is Prijselasticiteit?

Prijselasticiteit is een economisch begrip dat aangeeft in welke mate de vraag naar een product of dienst verandert als gevolg van prijswijzigingen. Het laat zien hoe gevoelig de vraag is voor veranderingen in prijs en wordt berekend door de procentuele verandering in de vraag te delen door de procentuele verandering in prijs. Bij een prijselasticiteit van -1 zal een prijswijziging leiden tot een even grote, maar omgekeerde verandering in de vraag.

Een prijselasticiteit groter dan 1 duidt op een sterke afhankelijkheid van de vraag van de prijs, terwijl een prijselasticiteit kleiner dan 1 betekent dat de vraag niet erg gevoelig is voor veranderingen in prijs. Kortom, prijselasticiteit is een belangrijk concept dat bedrijven helpt bij het bepalen van de optimale prijsstrategie voor hun producten en diensten.

Hoe bereken je de prijselasticiteit?

Om de prijselasticiteit te berekenen, moet je de procentuele verandering in de gevraagde hoeveelheid van een product of dienst delen door de procentuele verandering in prijs.

De formule voor prijselasticiteit is:

Prijselasticiteit = (procentuele verandering in gevraagde hoeveelheid) / (procentuele verandering in prijs)

Als de prijselasticiteit groter is dan 1, is de vraag elastisch, wat betekent dat de vraag sterk afhankelijk is van de prijs. Als de prijselasticiteit kleiner is dan 1, is de vraag inelastisch, wat betekent dat de vraag niet erg gevoelig is voor prijswijzigingen.

Bijvoorbeeld, als de prijs van een product met 10% stijgt en als gevolg daarvan de gevraagde hoeveelheid met 5% daalt, dan is de prijselasticiteit -0,5 ((-5%/10%) = -0,5). Dit betekent dat de vraag naar het product inelastisch is en dat de omzet van het bedrijf waarschijnlijk zal dalen als gevolg van de prijsstijging.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.