Banner Blogs The The Ecom Agency agency

Wat is intranet?

Wat houdt intranet in?

Intranet is een privénetwerk binnen een organisatie dat gebruikmaakt van internetprotocollen en -technologieën. Het wordt gebruikt voor interne communicatie, informatie-uitwisseling en samenwerking tussen medewerkers. Intranet is toegankelijk voor medewerkers van een organisatie en biedt een veilige en afgeschermde omgeving voor het delen van documenten, nieuws, en andere bedrijfsinformatie.

Wat is het verschil tussen internet en intranet?

Het belangrijkste verschil tussen internet en intranet ligt in de toegankelijkheid en het doel:

 • Internet: Een wereldwijd netwerk dat openbaar toegankelijk is voor iedereen. Het wordt gebruikt voor het delen van informatie en communicatie op wereldwijde schaal.
 • Intranet: Een privénetwerk binnen een organisatie. Het is beperkt tot de medewerkers van de organisatie en wordt gebruikt voor interne communicatie en samenwerking.

Waar wordt intranet voor gebruikt?

Intranet wordt voor diverse doeleinden binnen een organisatie gebruikt, waaronder:

 1. Interne communicatie: Het verspreiden van bedrijfsnieuws, aankondigingen, en updates aan medewerkers.
 2. Documenten delen: Het biedt een centrale locatie voor het opslaan en delen van interne documenten, procedures, en handleidingen.
 3. Samenwerking: Het faciliteert samenwerking tussen teams door middel van gedeelde projectruimten, discussieforums, en samenwerkingshulpmiddelen.
 4. Bedrijfsinformatie: Toegang tot belangrijke bedrijfsinformatie zoals personeelsgidsen, beleidsdocumenten, en formulieren.
 5. Training en ontwikkeling: Het kan worden gebruikt voor het aanbieden van trainingsmateriaal en het faciliteren van online leeromgevingen.
 6. Workflowmanagement: Het ondersteunt processen en workflows binnen de organisatie door het stroomlijnen van informatie-uitwisseling en taakbeheer.

Hoe kom ik op intranet?

De toegang tot intranet is doorgaans beperkt tot medewerkers van een organisatie. Om op intranet te komen, moet je vaak verbonden zijn met het interne netwerk van de organisatie. De exacte methode kan variëren afhankelijk van de implementatie van intranet in een specifieke organisatie. Dit kan bijvoorbeeld via een webbrowser zijn waar je een specifieke URL invoert of via een interne portal.

Welke onderwerpen op intranet?

De onderwerpen op intranet kunnen sterk variëren afhankelijk van de behoeften en doelstellingen van de organisatie. Veelvoorkomende onderwerpen zijn:

 1. Bedrijfsnieuws en aankondigingen.
 2. Interne documenten en formulieren.
 3. Personeelsinformatie en gidsen.
 4. Projectruimten en samenwerkingsplatforms.
 5. Discussieforums en sociale interactie.
 6. Informatie over bedrijfsdoelen en strategieën.
 7. Training en ontwikkelingsmogelijkheden.
 8. Contactgegevens van collega's en afdelingen.

De specifieke inhoud hangt af van de behoeften van de organisatie en kan worden aangepast aan de interne communicatie en samenwerking.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.