Banner Blogs The The Ecom Agency agency

Betekenis: Greiners-groeimodel

Wat is het Greiners-groeimodel?

Het Greiners-groeimodel is een bedrijfsstrategiemodel dat meerdere fasen van bedrijfsgroei doorloopt. Het model werd geïntroduceerd door de Amerikaanse managementconsultant George Greiner in de jaren 70.

Het model is opgebouwd uit elf fasen die elk een unieke set aan uitdagingen voor een bedrijf met zich meebrengen. Deze fasen zijn: ontstaan, opkomst, take-off, kritieke massa, autoriteit, consolidation, commerciële kritiek, afbouw, herstructurering, maturiteit en afdaling.

In elke fase hebben bedrijven verschillende uitdagingen en moeten ze verschillende beslissingen nemen om te kunnen groeien.

Hoe werkt het Greiners-groeimodel?

Het Greiners-groeimodel is gebaseerd op een cyclisch proces dat bedrijven doorloopt, met elke fase die verschillende uitdagingen met zich meebrengt. Bedrijven moeten de juiste strategieën en beslissingen nemen om succesvol te blijven groeien.

Fase 1: Ontstaan

Ontstaan omvat het opzetten van een nieuw bedrijf. In deze fase worden de basis principes van het bedrijf bepaald, waaronder de missie, visie, doelen, producten en services.

Fase 2: Opkomst

Opkomst is een periode van snelle groei waarin het bedrijf zijn producten en/of diensten introduceert.

Fase 3: Take-off

Take-off het bedrijf verwerft klanten en begint het zijn producten of diensten te verkopen.

Fase 4: Kritische massa

Kritische massais de fase waarin het bedrijf zijn producten of diensten steeds verder verbetert en vergroot.

Fase 5: Autoriteit

Het bedrijf begint een marktleider te worden en wordt het marktaandeel vergroot.

Fase 6: Consolidatie

De consolidatiefase is de fase waarin de omzet en winst verder worden vergroot.

Fase 7: Commerciële kritiek

Het bedrijf moet zijn bedrijfsmodel blijven aanpassen om marktleiderschap te behouden.

Fase 8: Afbouw

In de afbouwfase worden de activiteiten van het bedrijf teruggebracht en worden er nieuwe producten en/of diensten gelanceerd.

Fase 9: Herstructurering

De herstructureringsfase is de fase waarin het bedrijf zijn bedrijfsstrategie herziet en de focus verschuift naar andere markten.

Fase 10: Maturiteit

Maturiteit is de fase waarin het bedrijf zich stabiliseert en een consistente groei behaalt.

Fase 11: Afdaling

De afdaling is de laatste fase, waarin het bedrijf overgaat op een meer defensief bedrijfsmodel en zich focust op het behouden van zijn huidige marktaandeel.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.