The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Cliffhanger

Wat is een cliffhanger?

Een cliffhanger is een plotwending aan het einde van een verhaal, een aflevering van een televisieserie, film of boek, die de kijker of lezer in spanning achterlaat en nieuwsgierig maakt naar wat er vervolgens gaat gebeuren. Het is een moment waarop de spanning of emotie van het verhaal op zijn hoogtepunt is en waarop de kijker of lezer gedwongen wordt om te wachten op de ontknoping.

Waarom heet het cliffhanger?

De term 'cliffhanger' is ontstaan uit de vroege filmgeschiedenis, waarbij in sommige films personages aan een klif of hoge plaats werden achtergelaten, waardoor de kijkers in spanning achterbleven en nieuwsgierig waren naar het lot van de personages.

Hoe worden cliffhangers ingezet?

Cliffhangers worden vaak strategisch gebruikt om de betrokkenheid van het publiek te vergroten en de spanning op te bouwen. Door een cliffhanger te creëren aan het einde van een aflevering, film of boek, wordt de interesse van het publiek gewekt en worden ze aangemoedigd om te blijven kijken, lezen of volgen om te ontdekken hoe het verhaal zich verder ontvouwt. 

Wat is het doel van een cliffhanger?

Cliffhangers kunnen ook dienen als gespreksonderwerp en aanleiding voor discussie onder fans. Het publiek kan speculeren over mogelijke scenario's, theorieën bedenken en met elkaar in debat gaan over wat er kan gebeuren. Dit draagt bij aan de betrokkenheid en het enthousiasme rondom het verhaal en kan een sterke community van fans creëren.

Cliffhangers in hedendaagse media

Tegenwoordig wordt het concept van een cliffhanger vaak gebruikt in verschillende media zoals televisieseries, films, boeken, strips en zelfs reclamecampagnes. Het doel is om de kijkers of lezers geïnteresseerd te houden en hen aan te moedigen om terug te komen voor het vervolg van het verhaal.

Wat is een goede cliffhanger?

Cliffhangers kunnen verschillende vormen aannemen. Het kan bijvoorbeeld een onverwachte onthulling zijn over een personage, een onopgelost conflict, een cruciale vraag die onbeantwoord blijft of een dreigende gebeurtenis die op het punt staat te gebeuren. Deze momenten van spanning creëren een gevoel van anticipatie en nieuwsgierigheid bij het publiek, wat ervoor zorgt dat ze geïnvesteerd blijven in het verhaal en uitkijken naar de volgende aflevering, film of boek.

4 Voorbeelden van verschillende soorten cliffhangers

 1. Onverwachte onthulling

  Een cliffhanger kan bestaan uit een plotwending waarbij er een onverwachte onthulling plaatsvindt over een personage. Bijvoorbeeld, op het laatste moment wordt onthuld dat een ogenschijnlijk vriendelijk personage eigenlijk een verrader is. 
 2. Onopgelost conflict

  Een cliffhanger kan ontstaan wanneer er een belangrijk conflict of probleem wordt geïntroduceerd, maar er nog geen oplossing voor wordt geboden. Bijvoorbeeld, het hoofdpersonage bevindt zich in een benarde situatie en het verhaal eindigt voordat de uitkomst bekend is. 
 3. Onbeantwoorde vraag

  Een cliffhanger kan bestaan uit het stellen van een cruciale vraag waar het publiek nog geen antwoord op heeft gekregen. Bijvoorbeeld, aan het einde van een aflevering wordt een mysterieus personage geïntroduceerd en blijft de vraag hangen wie deze persoon is en wat zijn/haar intenties zijn. 
 4. Dreigende gebeurtenis

  Een cliffhanger kan ook betrekking hebben op een dreigende gebeurtenis die op het punt staat te gebeuren. Bijvoorbeeld, het verhaal bereikt een spannend hoogtepunt en het publiek wordt in spanning achtergelaten, niet wetende hoe de dreigende gebeurtenis zal uitpakken. 

Deze verschillende vormen van cliffhangers creëren een gevoel van spanning, anticipatie en nieuwsgierigheid bij het publiek. Ze dagen het publiek uit om te speculeren en te raden wat er gaat gebeuren, wat de betrokkenheid bij het verhaal vergroot en het verlangen naar de ontknoping aanwakkert.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.