The Ecom Agency

Betekenis: Offerte

Wat is een offerte?

Een offerte is een schriftelijk document waarin een leverancier of dienstverlener aangeeft wat de kosten zijn voor een specifiek product of dienst. Het is een formeel aanbod aan een potentiële klant en bevat meestal een gedetailleerde beschrijving van de te leveren goederen of diensten, de prijs, de voorwaarden en de leveringsdetails. Offertes zijn cruciaal in de zakelijke wereld omdat ze de basis vormen voor de overeenkomst tussen de verkoper en de koper.

Hoe maak je een offerte?

Het maken van een offerte vereist zorgvuldige aandacht voor detail en een goed begrip van de behoeften van de klant. Hier zijn de stappen om een effectieve offerte te maken: 

 1. Klantgegevens verzamelen: Zorg ervoor dat je alle benodigde informatie over de klant hebt, zoals de bedrijfsnaam, contactpersoon, adres en contactgegevens. 
 2. Omschrijving van de producten of diensten: Beschrijf duidelijk welke producten of diensten je aanbiedt. Wees specifiek om misverstanden te voorkomen. 
 3. Prijsopgave: Geef een gedetailleerde prijsopgave, inclusief eenheden, hoeveelheden, prijs per eenheid en eventuele kortingen. 
 4. Voorwaarden en condities: Vermeld de betalingsvoorwaarden, levertijden, garantie- en retourbeleid, en andere relevante voorwaarden. 
 5. Geldigheidsduur: Geef aan hoe lang de offerte geldig is. Dit voorkomt dat de klant de offerte na een lange tijd accepteert wanneer prijzen mogelijk zijn veranderd. 
 6. Ondertekening en datum: Voeg een ruimte toe voor de ondertekening door beide partijen en de datum van ondertekening.

Wat moet er in een offerte staan?

Een complete en duidelijke offerte bevat de volgende elementen: 

 1. Bedrijfsinformatie: Naam, adres, contactgegevens en logo van jouw bedrijf. 
 2. Klantinformatie: Naam, adres en contactgegevens van de klant. 
 3. Offertenummer en datum: Uniek nummer en datum van de offerte. 
 4. Beschrijving van producten of diensten: Gedetailleerde omschrijving van wat je aanbiedt. 
 5. Prijsopgave: Gedetailleerde kosten, inclusief belastingen en eventuele kortingen. 
 6. Betalingsvoorwaarden: Informatie over betalingsmethoden en -termijnen. 
 7. Leveringsvoorwaarden: Details over de levertijd en -wijze. 
 8. Geldigheidsduur van de offerte: De periode waarin de offerte geldig is. 
 9. Handtekeningen: Ruimte voor handtekeningen van zowel de aanbieder als de klant.

Wat is het verschil tussen een offerte en een factuur?

Hoewel offertes en facturen vaak in dezelfde context worden gebruikt, zijn ze fundamenteel verschillend: 

 • Offerte: Dit is een voorstel aan de klant waarin de kosten en voorwaarden voor een specifiek project of aankoop worden gespecificeerd. Het is niet bindend totdat de klant het accepteert. 
 • Factuur: Dit is een formeel verzoek om betaling nadat de goederen of diensten zijn geleverd. Het is een bindend document dat de klant informeert over het verschuldigde bedrag en de betalingsvoorwaarden. 

Kortom, een offerte is een voorstel voorafgaand aan de levering van goederen of diensten, terwijl een factuur een betalingsverzoek is nadat de levering heeft plaatsgevonden. Beide documenten spelen een essentiële rol in het zakelijk verkeer en zorgen voor duidelijkheid en transparantie tussen verkopers en kopers.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.