The Ecom Agency

Betekenis: UTM tag

Wat zijn UTM-tags? 

UTM-tags, kort voor Urchin Tracking Module-tags, zijn kleine stukjes code die aan het einde van een URL worden toegevoegd om specifieke informatie over de herkomst van verkeer naar een website te verzamelen. Deze tags worden gebruikt door marketeers en website-eigenaren om gedetailleerde analyses uit te voeren over hun marketingcampagnes en de effectiviteit ervan te meten.

Waarvoor worden UTM-tags gebruikt?

UTM-tags worden gebruikt om verschillende aspecten van verkeer naar een website te categoriseren en te identificeren. De belangrijkste parameters die met UTM-tags worden bijgehouden zijn:

 • utm_source: De bron van het verkeer, bijvoorbeeld een zoekmachine (zoals Google), een specifiek sociale-mediaplatform (zoals Facebook) of een nieuwsbrief. 
 • utm_medium: Het type verkeer, zoals CPC (cost-per-click), organisch (niet-betaald zoekverkeer), e-mail of sociale media. 
 • utm_campaign: De naam van de specifieke marketingcampagne of promotie waarvan het verkeer afkomstig is. 
 • utm_term: Optioneel gebruikt voor het bijhouden van zoekwoorden in betaalde zoekcampagnes. 
 • utm_content: Optioneel gebruikt om verschillende versies van dezelfde advertentie of link te onderscheiden. 

Door deze parameters toe te voegen aan een URL met behulp van UTM-tags, kunnen marketeers nauwkeurig bepalen welke campagnes, kanalen en inhoud het meest effectief zijn in het genereren van verkeer en conversies.

Hoe maak ik een UTM-tag aan?

Het aanmaken van een UTM-tag is een eenvoudig proces dat een gestandaardiseerde syntaxis volgt. Hier is een voorbeeld van hoe een UTM-tag eruit kan zien voor een fictieve campagne genaamd "Zomer Sale" die wordt gepromoot via een Facebook-advertentie:

https://voorbeeldwebsite.com/producten?utm_source=facebook&utm_medium=cpc&utm_campaign=zomer_sale

In dit voorbeeld: 

 • utm_source=facebook: De bron van het verkeer is Facebook. 
 • utm_medium=cpc: Het type verkeer is CPC (Cost-Per-Click). 
 • utm_campaign=zomer_sale: De specifieke campagne die wordt gepromoot, is "Zomer Sale". 

Marketeers kunnen optioneel ook utm_term en utm_content toevoegen om meer specifieke details te krijgen over welke zoekwoorden of advertentievarianten het beste presteren.

Waarom zijn UTM-tags belangrijk?  

UTM-tags zijn essentieel voor marketinganalyse om verschillende redenen: 

 1. Nauwkeurige attributie: Ze bieden gedetailleerde inzichten in de prestaties van specifieke marketingkanalen en -campagnes. Dit stelt marketeers in staat om te begrijpen welke inspanningen het meest bijdragen aan verkeer en conversies. 
 2. Optimalisatie van marketinguitgaven: Door te weten welke kanalen en campagnes het beste presteren, kunnen marketeers hun marketingbudgetten effectiever toewijzen en hun ROI maximaliseren. 
 3. Inzicht in gebruikersgedrag: UTM-tags helpen bij het begrijpen van hoe gebruikers navigeren en interageren met de inhoud van de website, wat cruciaal is voor het optimaliseren van de gebruikerservaring en conversiepaden. 
 4. Verbeterde rapportage en analyse: Ze stellen marketeers in staat om rapporten te genereren die specifieke details bevatten over de prestaties van elke campagne, wat essentieel is voor het informeren van strategische beslissingen en het aanpassen van marketingstrategieën. 

Kortom, UTM-tags vormen een krachtige tool voor het meten, analyseren en optimaliseren van online marketingactiviteiten, waardoor marketeers beter geïnformeerde beslissingen kunnen nemen en hun doelgroep effectiever kunnen bereiken.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.