The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Marktstructuur

Wat is een marktstructuur?

Een marktstructuur verwijst naar de kenmerken van de markt die de interactie tussen aanbieders van een bepaald product en consumenten van dat product bepalen. Er zijn vier belangrijke typen marktstructuren: perfecte concurrentie, monopolistische concurrentie, oligopolie en monopolie.

Perfecte concurrentie is een marktstructuur waarin er veel kleine bedrijven zijn die homogene goederen of diensten aanbieden, en geen bedrijf controleert de markt. Er is een hoge mate van transparantie en geen enkel bedrijf heeft de mogelijkheid om de prijzen te beïnvloeden. Ondernemingen hebben weinig of geen invloed op de marktprijs en de toetredingsdrempel tot de markt is laag.

Monopolistische concurrentie is een marktstructuur waarin er veel kleine bedrijven zijn die een licht verschillend product of dienst aanbieden. Ondernemingen hebben enige invloed op de prijs, maar de concurrentie is nog steeds hoog vanwege de beschikbaarheid van alternatieven. De toetredingsdrempel tot de markt is ook laag.

Een oligopolie is een marktstructuur waarin er slechts enkele grote bedrijven zijn die de markt beheersen. Ondernemingen hebben een aanzienlijke invloed op de prijs, en de toetredingsdrempel tot de markt is hoog. De concurrentie is meestal gebaseerd op differentiatie van producten en marketing in plaats van prijs.

Een monopolie is een marktstructuur waarin er slechts één bedrijf is dat de markt beheerst en geen concurrentie heeft. Het monopoliebedrijf heeft volledige controle over de marktprijs en er zijn geen alternatieve aanbieders van het product of de dienst. Toetreding tot de markt is bijna onmogelijk en er zijn vaak regelgevende maatregelen nodig om de machtspositie van het bedrijf te beperken.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.