The Ecom Agency Kennisbank

Betekenis: Fear of missing out (FOMO)

Wat is Fear Of Missing Out (FOMO)?

Fear of Missing Out (FOMO) is een sociaal-psychologisch fenomeen dat verwijst naar het ongemakkelijke of angstige gevoel dat ontstaat wanneer iemand bang is om iets te missen, zoals een leuk feest, een nieuw product of een trend. Het wordt vaak veroorzaakt door sociale media, waar mensen worden blootgesteld aan de levens van anderen en de dingen die ze doen, wat het gevoel van FOMO kan versterken. 

Het gevolg hiervan is dat mensen zich gedwongen voelen om bepaalde activiteiten te ondernemen of producten te kopen, uit angst om iets te missen. FOMO kan leiden tot impulsive beslissingen en stress, en het is belangrijk om te beseffen dat sociale media een vertekend beeld kan geven van de werkelijkheid.

Hoe word FOMO gebruikt?

Marketeers kunnen het gevoel van Fear of Missing Out (FOMO) inzetten in hun marketingstrategieën door de beperkte beschikbaarheid van producten of diensten te benadrukken of door tijdelijke aanbiedingen of deals aan te bieden. Hierdoor wordt de klant gestimuleerd om snel te handelen, uit angst om het product of de dienst te missen. 

Een andere techniek is door het benadrukken van de populariteit of de populariteitsgroei van een product of dienst, door bijvoorbeeld te vermelden hoeveel mensen het al hebben gekocht of hoeveel mensen er op dit moment interesse in hebben. 

Ook door te verwijzen naar sociale bewijzen, zoals recensies van andere klanten, kan het gevoel van FOMO worden versterkt. Als veel mensen al gebruikmaken van een product of dienst en positieve ervaringen delen, zal dit de waarschijnlijkheid vergroten dat andere mensen het ook willen proberen, uit angst om iets te missen. 

Het is belangrijk om op te merken dat het gebruik van FOMO in marketing op een verantwoorde manier moet gebeuren, en dat het niet moet worden ingezet om klanten onder druk te zetten of misleidend te informeren.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.