The Ecom Agency kennisbank

Fooled by Randomness

Fooled by Randomness - Nassim Nicholas Taleb

Fooled by Randomness is een boek geschreven door Nassim Nicholas Taleb, een Libanees-Amerikaanse essayist en voormalig handelaar in financiële derivaten. Het boek, gepubliceerd in 2001, is gericht op het onderzoeken van de rol van toeval en geluk in ons dagelijks leven, en hoe we vaak geneigd zijn om het belang van deze factoren te onderschatten. Taleb introduceert het concept van "zwarte zwanen", onverwachte gebeurtenissen die een grote impact hebben en vaak achteraf als voorspelbaar worden beschouwd, en benadrukt het belang van het begrijpen van de impact van deze gebeurtenissen in onze besluitvorming. Het boek is geschreven in een toegankelijke stijl en biedt zowel praktische als filosofische inzichten over hoe we om kunnen gaan met de onzekerheden van het leven.

Over de inhoud van het boek

In "Fooled by Randomness" beschrijft Taleb zijn eigen ervaringen als handelaar op de financiële markten en hoe hij tot het inzicht kwam dat veel van zijn succes niet het resultaat was van zijn eigen bekwaamheid, maar eerder van willekeurige gebeurtenissen en geluk. Hij wijst erop dat veel mensen zichzelf overschatten en zichzelf toeschrijven aan succesvolle gebeurtenissen, terwijl ze falen om hun eigen rol in mislukkingen te erkennen.

Taleb gaat ook in op de manier waarop ons begrip van kans en waarschijnlijkheid ons kan misleiden. Hij benadrukt dat veel van onze beslissingen worden genomen op basis van statistieken en patronen die we denken te zien, zonder rekening te houden met de rol van willekeur en variatie in de resultaten. Hij argumenteert dat het belangrijk is om deze variabiliteit te begrijpen en te accepteren, zodat we ons bewust zijn van de beperkingen van ons eigen begrip en ons vermogen om risico's te beoordelen.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.