Betekenis: Reverse IP lookup

Wat is een reverse IP-look up?

Een reverse IP-look up is een techniek die wordt gebruikt om informatie te achterhalen over een website op basis van het IP-adres van de server waarop deze wordt gehost. Het proces werkt op een omgekeerde manier in vergelijking met een normale IP-look up, waarbij men het IP-adres van een domeinnaam achterhaalt.

Met een reverse IP-look up kan men bijvoorbeeld achterhalen welke andere websites zich op dezelfde server bevinden als de gewenste website, of hoeveel andere websites een bepaalde webhostingprovider gebruiken. Dit kan handig zijn voor het analyseren van concurrentie, het identificeren van zwakke punten in de serveromgeving of voor het opsporen van eventuele problemen met de DNS-instellingen.

Er zijn verschillende online tools beschikbaar die een reverse IP-look up kunnen uitvoeren, waarbij men het IP-adres invoert en vervolgens een lijst krijgt van alle websites die op die server worden gehost. Het is belangrijk om op te merken dat niet alle webhosts toestaan dat deze informatie wordt opgevraagd en sommige de informatie ook kunnen verbergen voor het publiek.