The Ecom Agency kennisbank

Betekenis: Marginale kosten

Wat zijn Marginale kosten?

Marginale kosten zijn de extra kosten die een bedrijf maakt als gevolg van het produceren van één extra eenheid van een product. Het omvat alle variabele kosten die toenemen als gevolg van het produceren van een extra eenheid, zoals grondstoffen, arbeid en energie.

Marginale kosten zijn belangrijk omdat ze een bedrijf helpen bij het bepalen van de optimale productiehoeveelheid. Wanneer de marginale kosten hoger zijn dan de opbrengsten van een extra eenheid productie, is het niet langer rendabel om nog meer te produceren. In dit geval zal het bedrijf de productie verminderen of stoppen. Wanneer de marginale kosten lager zijn dan de opbrengsten van een extra eenheid productie, zal het bedrijf meer produceren om zo de winst te maximaliseren.

Hoe bereken je marginale kosten?

Om de marginale kosten te berekenen, moet je de verandering in totale kosten delen door de verandering in de productiehoeveelheid.

De formule voor marginale kosten is als volgt:

Marginale kosten = Verandering in totale kosten / Verandering in productiehoeveelheid

Bijvoorbeeld, als een bedrijf €1000 aan totale kosten heeft voor de productie van 100 producten en €1200 aan totale kosten heeft voor de productie van 120 producten, dan is de verandering in totale kosten €200 (€1200 - €1000) en de verandering in productiehoeveelheid 20 (120 - 100). De marginale kosten zouden in dit geval €10 per eenheid zijn (€200 / 20).

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.