Betekenis: Webserver

Wat is een webserver?

Een webserver is een computer of ander apparaat dat websites en webapplicaties host en beschikbaar maakt via het internet. Webservers verwerken HTTP-verzoeken en geven HTML-documenten en andere content, zoals afbeeldingen, video's en downloads, aan de gebruiker.

Hoe werkt een webserver?

De webserver ontvangt verzoeken vanaf het internet via het HTTP-protocol. Deze verzoeken worden vervolgens verwerkt door het webserverprogramma. Als het verzoek een HTML-document of ander webbestand is, zal de webserver deze content terugsturen naar de gebruiker. Als het verzoek een ander soort bestand is, zoals een afbeelding of een video, zal de webserver deze content ook terugsturen naar de gebruiker. Uiteindelijk ontvangt de gebruiker de content die hij of zij verzocht heeft.

Waar staat een webserver?

Een webserver kan op verschillende locaties staan, afhankelijk van de keuze van de eigenaar. Sommige mensen kiezen ervoor om een webserver te huisvesten op hun eigen locatie, terwijl anderen gebruik maken van een externe dienstverlener zoals een webhostingbedrijf.