The Ecom Agency blog

Betekenis: Positioneringsmatrix

Wat is een positioneringsmatrix?

Een positioneringsmatrix is een hulpmiddel dat wordt gebruikt in de marketing om de positie van een merk ten opzichte van de concurrentie te bepalen. Het is een grafische weergave van twee belangrijke factoren die de positie van een merk bepalen: de perceptie van klanten van het merk en de perceptie van klanten van de concurrentie.

De positioneringsmatrix is opgebouwd uit vier kwadranten. De horizontale as geeft de perceptie van de klanten van het merk weer, van zwak naar sterk. De verticale as geeft de perceptie van de klanten van de concurrentie weer, van zwak naar sterk. De kwadranten worden vervolgens gebruikt om de positie van het merk ten opzichte van de concurrentie te bepalen.

Als het merk zich bevindt in het kwadrant linksboven, betekent dit dat de perceptie van de klanten van het merk sterk is, terwijl de perceptie van de klanten van de concurrentie zwak is. Dit is een ideale positie voor een merk, omdat het de mogelijkheid biedt om zich te onderscheiden van de concurrentie.

Als het merk zich bevindt in het kwadrant rechtsboven, betekent dit dat zowel de perceptie van de klanten van het merk als de perceptie van de klanten van de concurrentie sterk is. Dit kan betekenen dat het merk in een zeer competitieve markt opereert.

Als het merk zich bevindt in het kwadrant linksonder, betekent dit dat de perceptie van de klanten van het merk zwak is, terwijl de perceptie van de klanten van de concurrentie sterk is. Dit kan betekenen dat het merk zich nog moet positioneren ten opzichte van de concurrentie.

Als het merk zich bevindt in het kwadrant rechtsonder, betekent dit dat zowel de perceptie van de klanten van het merk als de perceptie van de klanten van de concurrentie zwak is. Dit kan betekenen dat het merk zich in een markt bevindt die niet erg competitief is en waarin mogelijk ruimte is om te groeien.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.