The Ecom Agency

Betekenis: Contactloos betalen

Wat is contactloos betalen?

Contactloos betalen is een moderne betaalmethode waarmee je snel en eenvoudig kunt afrekenen door je bankpas, creditcard, smartphone of ander geschikt apparaat dicht bij een betaalautomaat te houden. Dit type betaling maakt gebruik van Near Field Communication (NFC)-technologie, waardoor er een draadloze verbinding wordt gelegd tussen de kaart of het apparaat en de betaalautomaat. Hierdoor zijn kleine betalingen mogelijk zonder dat een pincode hoeft te worden ingevoerd, wat het proces aanzienlijk versnelt.

Hoe werkt contactloos betalen?

Contactloos betalen werkt door middel van NFC-technologie, die een korteafstandsradiocommunicatie tussen je kaart of apparaat en de betaalautomaat mogelijk maakt. Hier is een stap-voor-stap uitleg van hoe het proces werkt: 

 1. Voorbereiding: Zorg ervoor dat je een bankpas, creditcard of apparaat hebt dat contactloos betalen ondersteunt. Dit wordt meestal aangegeven door een klein symbool op de kaart of in de instellingen van je mobiele betaalapp. 
 2. Activeren: Wanneer je wilt betalen, haal je je kaart of apparaat uit je portemonnee of zak. 
 3. Betalen: Houd je kaart of apparaat dicht bij de betaalautomaat (meestal binnen 4 centimeter). De automaat zal de NFC-chip lezen en de transactie verwerken. 
 4. Bevestiging: Je krijgt een bevestiging op de automaat en vaak ook een geluidssignaal of trilling feedback van je apparaat, wat aangeeft dat de betaling is geslaagd.

Is contactloos betalen veilig?

Ja, contactloos betalen is over het algemeen veilig, dankzij verschillende beveiligingsmaatregelen: 

 1. Versleuteling: Alle gegevens die tussen de kaart en de betaalautomaat worden uitgewisseld, zijn versleuteld, waardoor het moeilijk is voor kwaadwillenden om de informatie te onderscheppen. 
 2. Limieten: Voor kleine bedragen (meestal tot 50 euro) is geen pincode nodig. Bij hogere bedragen moet je alsnog je pincode invoeren, wat een extra beveiligingslaag toevoegt. Unieke 
 3. transactiecodes: Elke contactloze betaling genereert een unieke code die slechts één keer kan worden gebruikt, waardoor het risico op fraude aanzienlijk wordt verminderd. 
 4. Kaartcontrole: Als er meerdere opeenvolgende contactloze betalingen worden gedaan, kan de bank vragen om een pincode om zeker te zijn van de legitimiteit van de transacties.

Wat zijn de voor en nadelen van contactloos betalen?

Voordelen

 • Snelheid en gemak: Contactloos betalen is sneller dan traditionele methoden omdat je geen pincode hoeft in te voeren voor kleine bedragen. Dit maakt het ideaal voor kleine aankopen en drukke omgevingen zoals supermarkten en openbaar vervoer. 
 • Gebruiksgemak: Het is een stuk eenvoudiger om je kaart of apparaat dicht bij de betaalautomaat te houden dan contant geld te tellen of je pincode in te voeren. 
 • Minder fysiek contact: Vooral in tijden van pandemieën zoals COVID-19, vermindert contactloos betalen de noodzaak om oppervlakken aan te raken, wat helpt om de verspreiding van ziektekiemen te minimaliseren. 
 • Betalen met meerdere apparaten: Naast kaarten kun je ook smartphones, smartwatches en andere apparaten gebruiken voor contactloos betalen, wat extra flexibiliteit biedt. 

Nadelen 

 • Beperkingen op bedragen: De limiet voor contactloze betalingen zonder pincode kan soms beperkend zijn voor grotere aankopen. 
 • Risico op verlies en diefstal: Als je kaart of apparaat wordt gestolen, kunnen kwaadwillende meerdere kleine transacties doen voordat een pincode vereist is. Gelukkig kun je dergelijke frauduleuze transacties vaak snel melden en terugvorderen. 
 • Technische problemen: Soms kunnen betaalautomaten de NFC-chip niet goed lezen, wat kan leiden tot vertragingen of de noodzaak om alsnog je pincode in te voeren. 
 • Privacy zorgen: Hoewel de gegevens versleuteld zijn, maken sommige mensen zich zorgen over de mogelijkheid van ongewenste tracering of toegang tot hun betaalinformatie via contactloze technologie. 

Contactloos betalen biedt een snelle, gemakkelijke en veilige manier om aankopen te doen, vooral voor kleinere bedragen. Met de groeiende acceptatie en voortdurende technologische verbeteringen, lijkt het erop dat contactloos betalen een belangrijke rol zal spelen in de toekomst van betalingsverkeer.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.