The Ecom Agency

Betekenis: EPC

Wat betekent EPC?

EPC staat voor Energieprestatiecoëfficiënt. Het is een maatstaf die de energie-efficiëntie van een gebouw weergeeft. De EPC-score wordt uitgedrukt in een getal en geeft aan hoe energiezuinig een gebouw is. Een lagere EPC-score betekent dat een gebouw energiezuiniger is. Deze score is essentieel voor huiseigenaren, huurders, en vastgoedontwikkelaars omdat het inzicht geeft in de energieprestatie van een gebouw. De EPC is vooral belangrijk bij de verkoop of verhuur van woningen, omdat het potentiële kopers of huurders informeert over de verwachte energiekosten.

Waarom is een EPC belangrijk?

Een EPC is om verschillende redenen belangrijk:

 1. Energiebesparing: Een lagere EPC-score betekent een lager energieverbruik, wat resulteert in lagere energiekosten voor bewoners of gebruikers.
 2. Milieuvriendelijkheid: Gebouwen met een lage EPC-score stoten minder CO2 uit, wat bijdraagt aan de strijd tegen klimaatverandering.
 3. Wettelijke Verplichtingen: In veel landen is een EPC verplicht bij de verkoop of verhuur van gebouwen. Het niet naleven van deze verplichtingen kan leiden tot boetes.
 4. Vastgoedwaarde: Een goede EPC-score kan de marktwaarde van een woning verhogen, aangezien energiezuinige huizen aantrekkelijker zijn voor kopers.
 5. Inzicht en Verbetering: Een EPC geeft huiseigenaren inzicht in de energieprestaties van hun woning en biedt suggesties voor verbetering.

Hoe wordt een EPC berekend?

De EPC wordt berekend op basis van verschillende factoren die de energie-efficiëntie van een gebouw beïnvloeden. Deze factoren omvatten:

 1. Isolatie: De kwaliteit van de isolatie in muren, daken en vloeren.
 2. Ventilatie: Het type en de efficiëntie van ventilatiesystemen.
 3. Verwarming: De efficiëntie van verwarmingssystemen en de gebruikte brandstoffen.
 4. Warm Water: Het systeem voor warm water en de efficiëntie daarvan.
 5. Ramen en Deuren: Het type beglazing en de isolatiewaarde van ramen en deuren.
 6. Herbruikbare Energie: De aanwezigheid van zonnepanelen, warmtepompen, en andere duurzame energiebronnen.

Een gecertificeerde energieadviseur voert een inspectie uit en verzamelt gegevens over deze factoren. Met behulp van gespecialiseerde software wordt de EPC-score berekend.

Hoe verbeter je EPC waarde?

Het verbeteren van de EPC-score van een gebouw kan op verschillende manieren:

 1. Isolatie Verbeteren: Voeg extra isolatie toe aan muren, daken en vloeren om warmteverlies te verminderen.
 2. Energiezuinige Ramen: Vervang enkelglas door dubbel- of driedubbelglas om de isolatiewaarde van ramen te verhogen.
 3. Efficiënte Verwarming: Upgrade naar een energiezuinige ketel of installeer een warmtepomp.
 4. Zonnepanelen: Installeer zonnepanelen om duurzame energie op te wekken en het energieverbruik van het net te verminderen.
 5. Ventilatie: Implementeer mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning om warmteverlies te minimaliseren.
 6. Domotica: Gebruik slimme thermostaten en andere domotica om energieverbruik efficiënter te beheren.

Door deze maatregelen te nemen, kunnen huiseigenaren de energie-efficiëntie van hun gebouw aanzienlijk verbeteren, wat leidt tot een lagere EPC-score, lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.