Betekenis: Incognito

Wat betekent incognito?

De term "incognito" komt uit het Latijn en betekent letterlijk "onherkenbaar" of "in vermomming". In de context van internetbrowsers verwijst incognito naar een speciale modus waarin gebruikers kunnen surfen zonder dat hun activiteiten lokaal worden opgeslagen. Dit betekent dat informatie zoals zoekgeschiedenis, cookies, en formuliergegevens niet worden bewaard zodra de incognito-sessie wordt afgesloten. Het doel van incognito-modus is om de privacy van de gebruiker te vergroten door te voorkomen dat sporen van hun online activiteiten achterblijven op hun apparaat.

Hoe werkt incognito-modus?

Incognito-modus werkt door een aparte, tijdelijke browsersessie te creëren die gescheiden is van de normale browsersessies. Wanneer een gebruiker een incognito-venster opent, begint de browser met een schone lei. Tijdens deze sessie worden alle bezochte pagina's en gedownloade bestanden niet aan de normale browsegeschiedenis toegevoegd. Evenzo worden cookies en sitegegevens alleen voor de duur van de incognito-sessie bewaard en verwijderd zodra het venster wordt gesloten.

Hier is een stap-voor-stap uitleg van hoe incognito-modus functioneert:

• Initiatie: De gebruiker opent een incognito-venster via de browsermenu's.
  • Geïsoleerde sessie: De browser start een nieuwe, geïsoleerde sessie die geen gegevens deelt met de standaard sessie.
  • Beperkte opslag: Tijdens de incognito-sessie worden tijdelijke gegevens zoals cookies en cache opgeslagen, maar deze worden verwijderd bij het sluiten van het venster.
  • Geen historie: Bezochte URL's, zoekopdrachten, en formuliergegevens worden niet aan de normale browsegeschiedenis toegevoegd.
  • Afsluiting: Bij het sluiten van alle incognito-vensters worden alle tijdelijke gegevens gewist.

Welke browser biedt de beste incognito-modus?

De meeste moderne browsers bieden een incognito-modus of een vergelijkbare privémodus, elk met hun eigen specifieke kenmerken en voordelen:

• Google Chrome: Chrome's incognito-modus is wellicht de bekendste en biedt een eenvoudig te gebruiken interface. Chrome voorkomt dat de browsegeschiedenis, cookies en sitegegevens worden opgeslagen, maar waarschuwt gebruikers dat hun activiteiten nog steeds zichtbaar kunnen zijn voor internetproviders, werkgevers of de websites die ze bezoeken.
  • Mozilla Firefox: Firefox biedt een "Private Browsing" modus die naast het niet opslaan van browsegeschiedenis ook tracking protection omvat. Dit blokkeert automatisch veel trackers die je online activiteiten proberen te volgen.
  • Microsoft Edge: Edge's "InPrivate" modus is vergelijkbaar met Chrome's incognito en Firefox's private browsing, met extra functies zoals het blokkeren van trackers en het beschermen van persoonlijke gegevens.
  • Safari: Apple's Safari biedt ook een private browsing-modus die voorkomt dat browsegeschiedenis wordt opgeslagen en cookies worden bewaard. Daarnaast synchroniseert Safari geen privé-browsingsessies met andere Apple-apparaten, wat een extra laag privacy biedt.
  • Brave: Brave gaat een stap verder met zijn private browsing door een ingebouwde Tor-optie te bieden, die het IP-adres van de gebruiker verbergt en het moeilijker maakt om online activiteiten te traceren.

Wordt mijn geschiedenis echt niet opgeslagen als ik incognito-modus gebruik?

Een van de belangrijkste kenmerken van incognito-modus is dat de lokale browsegeschiedenis niet wordt opgeslagen. Dit betekent dat de URL's van bezochte websites, zoekopdrachten, en formuliergegevens niet worden toegevoegd aan de browsergeschiedenis. Echter, er zijn enkele nuances en beperkingen:

• Lokale opslag: Hoewel je browsegeschiedenis niet lokaal wordt opgeslagen, kunnen gedownloade bestanden en gemaakte bookmarks wel worden bewaard. Deze blijven ook na het sluiten van de incognito-sessie beschikbaar.
  • Externe zichtbaarheid: Incognito-modus biedt geen volledige anonimiteit. Je internetprovider, werkgever, of netwerkbeheerder kunnen nog steeds je internetverkeer monitoren. Ook websites die je bezoekt kunnen je activiteiten volgen, vooral als je ingelogd bent op een account.
  • Cookies en cache: Tijdens de incognito-sessie worden cookies en cache tijdelijk opgeslagen, maar deze worden verwijderd zodra je het incognito-venster sluit. Dit voorkomt dat websites je kunnen volgen tussen verschillende sessies.

Kortom, incognito-modus biedt een verhoogd niveau van privacy door te voorkomen dat je lokale browsegeschiedenis wordt opgeslagen. Het is echter geen volledige oplossing voor anonimiteit, en gebruikers moeten zich bewust zijn van de beperkingen en de situaties waarin hun online activiteiten nog steeds zichtbaar kunnen zijn.