Dit moet je weten over logo- en huisstijlontwikkeling in 2023
02 januari 2023 

Dit moet je weten over logo- en huisstijlontwikkeling in 2023

Het ontwikkelen van een logo- en huisstijl is een belangrijk onderdeel van het creëren van een professionele en herkenbare identiteit voor je bedrijf. Een goede huisstijl helpt je om je bedrijf te positioneren, je doelgroep aan te spreken en je merkwaarde te verhogen. Maar hoe kun je een effectieve huisstijl ontwikkelen? In deze blog gaan we dieper in op de stappen die nodig zijn om een sterk merk neer te zetten.

Wie is je doelgroep?

De eerste stap bij het ontwikkelen van een huisstijl is het bepalen van je doelgroep. Je moet weten wie je wilt bereiken met je merk, wat hun behoeften zijn en welke boodschap je wilt overbrengen. Als je dit weet, kun je beginnen met het maken van een logo dat past bij de identiteit van jouw bedrijf. Het logo moet herkenbaar zijn, maar ook uniek en aantrekkelijk voor jouw doelgroep. Probeer je logo dan ook zo simpel, maar significant mogelijk te maken.

Vervolgens is het tijd om de kleurenpalet voor jouw huisstijl te bepalen. Kies kleuren die passend zijn bij jouw bedrijf en die aansluiten bij de identiteit ervan. Kies ook kleuren die consistent zijn met andere elementen in jouw branding, zoals logo's, afbeeldingen en typografie. 

Naast kleur is typografie ook belangrijk voor het creëren van een sterke huisstijl. Kies lettertypes die passend zijn bij jouw bedrijf en die consistent blijven in alle communicatie-uitingen. Zorg ervoor dat de lettertypes leesbaar blijven op verschillende schermformaten, zoals desktop, tablet of mobiel. 

Eén van de meest essentiële elementen in elke branding is visuele content zoals afbeeldingen of video's. Deze content moet consistent zijn met de rest van jouw branding en relevant voor jouw doelgroep. Zorg ervoor dat alle afbeeldingen consistente stijlen hebben, zoals kleurgebruik of compositie, om eruit te springen binnen algemene trends in visuele content. 

Pro tip: test regelmatig verschillende elementen uit om erachter te komen wat werkt voor jouw unieke merk!

Logo- en huisstijl ontwikkelen in 2023

In het jaar 2023 zal de manier waarop bedrijven hun logo en huisstijl ontwikkelen, veranderen. De technologie die we nu gebruiken, zal geavanceerder worden en er zullen meer opties beschikbaar zijn voor bedrijven om hun logo en huisstijl te ontwikkelen. Toch zien we dat de logo- en huisstijl structuur steeds meer gefocust is op minimalisme en simpelheid.

Is het jou bijvoorbeeld wel eens opgevallen dat steeds meer logo’s kiezen voor een minimalistische uitstraling? 

En dit is niet alleen het geval bij merken. Je ziet het overal gebeuren - de trend naar reductionisme. Waarom gebeurt dit? Minimalisme is ook wel de afwezigheid van affectie. Het gaat over eenvoud en vorm. Het gaat over wegsnijden totdat de pure essentie van een ding overblijft, vrij van rommel en alles wat niet dient. Als het goed gedaan wordt, versterkt het schoonheid en functie en dat is nu juist waar het grote moderne bedrijven om gaat. Een logo is namelijk meer dan alleen een afbeelding of een woord. Het is eigenlijk een visuele representatie van je bedrijf, product of dienst en om die reden moet het herkenbaar zijn, maar vooral de functie van het bedrijf versterken.

Over de schrijver