Wat zijn de kosten voor een professionele website?

Wat zijn de kosten voor een professionele website?

Wat zijn de kosten voor het maken van een professionele website?

Voor iedere onderneming is een website bijna onmisbaar. Een website levert een bedrijf professionaliteit, klandizie, bekendheid en nog veel meer. Klanten daarentegen kunnen op een praktisch opgebouwde website informatie vergaren, diensten aanvragen en producten bestellen. Om een lang verhaal kort te maken; een website is een krachtige tool voor een breed scala aan zaken.

Maar een professionele website bouwen kost kennis, tijd en ervaring. Niet iedereen heeft de skills om een website te bouwen, dus dan betaal je bijvoorbeeld een webdeveloper om de dienst te verlenen. Maar hoeveel gaat dat kosten? Daar ga jij via deze blog achter komen. Lees verder.


Waar moet je rekening mee houden

De kosten voor het maken van een professionele website zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals de complexiteit van de website, de hoeveelheid aan functies die je wilt hebben, hoeveel uren worden erin gestopt, het gebruikte platform, de kosten van de hosting en eventuele andere diensten die nodig zijn. Dus om achter de kosten voor het bouwen van een website te komen is het belangrijk dat we het proces ontleden.


De hosting van een website

Om een website online te krijgen én online te houden zal je website op een online server moeten worden gehost. Zo heeft iedereen met een internetverbinding toegang tot de website. Het meest belangrijke van een website.

Een website bestaat uit verschillende bestanden, bijvoorbeeld zoals foto’s, filmpjes, tekst, codes, apps en nog meer. Om al deze bestanden online te krijgen, heb je een hosting-provider nodig. Een hosting-provider biedt een aantal diensten zoals webruimte, databasebeheer, bestanden uploaden, domeinregistratie en technische ondersteuning.

De kosten van een hosting-provider kunnen sterk uiteenlopen. Op basis van de functionaliteiten kan het hosten van een website variëren van een paar euro per maand, tot tientallen euro’s per maand. Sommige hosting-providers kunnen zelfs enkele honderden euro’s per maand kosten, maar daar krijg je ook een stuk meer voor terug.


De complexiteit van de website

Het spreekt natuurlijk voor zich dat een website met één pagina met alleen tekst minder kost, dan een website uitgerust met meerdere pagina’s, blogs, foto’s, video’s en de mogelijkheid om af te rekenen. Des te complexer de website, des te ingewikkelder te bouwen, des te meer uren een webdeveloper nodig heeft. Een webdeveloper betaal je meestal op uurbasis, dus denk goed na over de complexiteit van de website.


De hoeveelheid aan functionaliteiten

De hoeveelheid functies bepaald uiteindelijk de complexiteit van de website. Des te meer functies jouw website heeft, des te duurder jouw website over het algemeen is. Als jij bijvoorbeeld langdurige films op jouw website wilt kunnen hosten, zal jij ook voor de kosten op moeten draaien. Logisch, toch.

De verschillende functies die een website kan hebben:

  • Informatieve functie: een website kan informatie over een onderwerp, product of bedrijf verstrekken.
  • Verkooppagina: een website kan fungeren als een verkoopkanaal voor producten of diensten.
  • Blog: een website kan worden gebruikt voor het delen van informatieve en interessante inhoud.
  • Forum: een website kan een platform bieden voor discussies en ondersteuning door een gebruikersgemeenschap.
  • Nieuwswebsite: een website kan een plek bieden voor het verzamelen en delen van nieuwsberichten.
  • SocialNetwork: een website kan worden gebruikt voor het creëren van een sociale omgeving waar gebruikers hun informatie en content kunnen delen.
  • Portfolio: een website kan worden gebruikt om een portfolio te maken


Wat is het uurloon van een webdeveloper

Hoeveel een webdeveloper per uur kost, kan sterk uiteenlopen. Op basis van ervaring, locatie en de complexiteit van de werkzaamheden zal de prijs bepaald worden. Gemiddeld liggen de kosten van een webdeveloper tussen de €35,- tot €120,- per uur. Dit kan natuurlijk lager of hoger zijn, dat ligt echt aan de webdeveloper.


Dus hoeveel kost een website nou?

Nu we snappen dat het bouwen van een website uit meerdere onderdelen bestaat, ieder onderdeel brengt eigen kosten met zich mee. Het is veilig om te stellen dat het laten bouwen van een website niet bepaald goedkoop is. Maar zoals we eerder al zeiden, de waarde die een website biedt aan zowel bezoeker als eigenaar, dekt de kosten.

De kosten van een website kunnen uiteenlopen van enkele honderden euro’s tot enkele duizenden euro’s. De prijs wordt bepaald op basis van de functies, complexiteit, diensten, webdeveloper en hosting-provider. Het is dus moeilijk om een duidelijke prijs vast te stellen, maar je kan zeker rekenen op €500,- tot een paar duizend euro. Dit kan oplopen liggend aan alle zaken die wij hierboven hebben besproken.

Heb ik je zo voldoende op de hoogte gesteld?

Ik hoop dat ik je zo voldoende op de hoogte heb gesteld over de kosten van het bouwen van een professionele website. Ik, de gast blogger die deze blog schrijft, heb zelf mijn eigen website gebouwd, dat heeft mij zeker een aantal maanden gekost, maar ook een aantal honderd tot duizend euro bespaart. Het is dus niet onmogelijk om deze skill zelf aan te leren, als jij de waarde ervan inziet, raad ik je aan om zelf op onderzoek te gaan en misschien bouw jij over een tijdje wel jouw eigen website!


Website laten maken

Bij The Ecom Agency maken wij webshops met Shopify. Deze website van onze marketing agency hebben wij met Phoenix gebouwd. Heb jij interesse in deze dienst, plan dan een gratis intake gesprek in via deze link https://theecomagency.nl/gratis-intake-gespek/. Tot snel!

Over de schrijver