Shopify website maken: zo zet je een online bedrijf op – in welke branche je ook actief bent
Dat e-commerce de afgelopen jaren enorm populair is geworden, is geen geheim. E-commerce is één van de snelst groeiende markten in de wereld. Miljoenen bedrijven in 175 landen over de hele wereld hebben al meer dan 496 miljard USD omgezet met Shopify. Is jouw bedrijf nog niet online aanwezig? Dan laat je een enorme kans liggen. In dit artikel lees je hoe je dit op kunt lossen.
Wat is Shopify?
Shopify - of zoals zij het zelf zeggen - het alles-in-één handelsplatform om een bedrijf te starten, te beheren en te laten groeien. Shopify is een krachtig en gebruiksvriendelijk e-commerce platform, waar je zowel je content als je commerciële data makkelijk kan beheren en uitbreiden. Het is dan ook niet gek dat meer dan 80% van onze klanten gebruik maakt van dit platform.
Uiteraard zijn er meerdere goede content- en e-commerce platformen, maar Shopify werkt simpelweg op een erg gebruiksvriendelijke manier voor haar gebruikers. In dat opzicht is het al een perfecte reden om het platform te overwegen voor jouw webshop.
Waarom heb ik een webshop nodig?
Waar je vroeger bakken met geld neer moest leggen voor een fatsoenlijke website ben je nu zelfs met beperkt kapitaal al in staat om een succesvolle online business op te zetten – allemaal dankzij de groei van e-commerce. Onderzoekers verwachten zelfs dat 95% van de aankopen in 2040 via het internet zullen worden gedaan. Deze ontwikkeling biedt onbeperkte mogelijkheden voor de ondernemer van vandaag - een kans die jij niet wilt missen en een webshop is hierbij onmisbaar.
Waarom is Shopify zo populair?
Er zijn nog meer redenen om te kunnen verklaren waarom Shopify zo'n populair verkoopplatform voor e-commerce ondernemers is. Wij zetten onze vier belangrijkste redenen voor je op een rijtje.
1. Verkopen op meerdere kanalen
Het eerste grote voordeel aan Shopify is dat het mogelijk is om via meerdere kanalen te verkopen. Zo kun je meer traffic naar jouw webshop behalen en zul je meer sales genereren. Shopify is dan ook speciaal ontworpen om de beste multichannel en omni channel aanpak te beheren en uit te rollen vanuit je eigen webwinkel.
Doordat Shopify het mogelijk maakt om te verkopen op meerdere kanalen kan je dus gemakkelijk uitbreiden naar andere verkoopplatformen zoals Amazon, Bol.com, etc. Bovendien kan je al jouw social media accounts zoals Instagram, Facebook, Twitter, Snapchat laten koppelen met je webshop, om bijvoorbeeld een ‘brandstore’ in te richten via Instagram en Facebook.
2. Combinatie van content en commerce
Een ander groot voordeel is dat Shopify zich niet alleen beperkt tot het zijn van 'slechts' een verkoopkanaal. Het platform biedt namelijk genoeg opties om meer te zijn dan alleen een online winkel. Door educatieve blogs, een kennisbank en integraties met CRM’s kun jij je webshop uit laten groeien tot een platform met de perfecte customer journey voor jouw potentiële klant voor een optimale shop ervaring. Door goed gebruik te maken van de mogelijkheden om content te plaatsen speel je namelijk in op de customer intimacy, waardoor klantrelaties en merkidentiteit worden opgebouwd binnen je e-commerce omgeving. Factoren die bezoekers eerder aanzetten om over te gaan tot koopgedrag.
3. Snel, veilig en betrouwbaar platform
Je onderneming heeft een e-commerce platform nodig dat de juiste infrastructuur heeft om laadtijden van pagina's te versnellen. Shopify zet dan ook hard in op het optimaliseren en kunnen aanbieden van de beste winkel prestaties m.b.t. laadtijden, surf snelheid en customer experience.
Door de grote manschappen die dagelijks de achterkant van het platform bewaken kan je ervan uitgaan dat jouw webwinkel draait op een schaalbaar, flexibel en betrouwbaar platform, wat ten goede komt voor jouw klanten.
4. Geoptimaliseerd voor marketingdoeleinden
Eén platform om de juiste shoppers te vinden en te verkopen. Shopify is compleet geoptimaliseerd om eenvoudig en snel te kunnen integreren met je favoriete marketingtools om uit te breiden met online marketing. Zo kun je bloggen en SEO tools gebruiken om organische zoekverkeer aan te trekken, maar kun je bovenal ook aan de slag met E-mail marketing, Google campagnes en Social media ads. Bovendien kun je gebruik maken van de rapportage dashboards van Shopify voor jouw webshop.
Shopify webshop opzetten in 7 stappen
Stap 1. Aanmelden
Zeker als je nooit eerder een website gehad hebt, supersnel online wil zijn of gewoon niet zo technisch bent is Shopify een zeer voordehandliggende optie. De software van Shopify is heel gebruiksvriendelijk en intuïtief, zelfs voor digibeten. Je kunt het sowieso 14 dagen gratis uitproberen, dus dat geeft je de gelegenheid om het zelf ook eerst te ervaren, voordat je je definitieve keuze maakt.
Stap 2. Een thema kiezen
Zodra je jouw proefperiode bent gestart kun je aan de slag. Het fijne aan een Shopify webshop is dat je met een paar klikken een thema in je site zet. Het thema bepaalt de basis van je webwinkel, vervolgens kun je hem helemaal naar je eigen wensen aanpassen. Zo kun je de kleuren en lettertypen van jouw keuze instellen en uiteraard je eigen logo toevoegen.
Bij Shopify krijg je de keuze uit een uitgebreide bibliotheek met allerlei thema’s. De prijzen voor een thema lopen uiteen van €80 tot €180, maar er zijn ook een aantal gratis thema’s die absoluut de moeite waard zijn. Vervolgens kun je het thema naar jouw smaak aanpassen, zodat het een unieke uitstraling krijgt.
Stap 3. Pagina’s toevoegen aan jouw Shopify webshop
Zodra het basic design klaar is ga je verder met het toevoegen van de benodigde pagina’s voor jouw webshop. Er zijn een aantal pagina’s die je minimaal in je webshop moet hebben. Denk aan:
- Een contactpagina
- Een ‘over ons’ pagina
- Verzendkosten
- Levertijd
- Retourvoorwaarden
- Algemene voorwaarden
- Privacyverklaring
Pagina’s aanmaken doe je heel eenvoudig in Shopify. Vergeet hierbij niet de metatitel en de metadescription in te vullen per pagina. Dit zijn namelijk de teksten die in de zoekresultaten van online zoekmachines zichtbaar zijn als er op jouw zoekterm gezocht wordt. The Ecom Agency raadt je sterk aan om dit voor elke pagina in je shop in te vullen. Zo zorg je er voor dat je website online beter vindbaar wordt.
Stap 4. Homepage inrichten
Tot zover ben je vooral aan de achterkant van je website bezig geweest. Nu gaan we met de voorkant aan de slag! Zodra je de homepage inricht krijgt je shop meteen meer kleur en krijg je een idee van het eindresultaat.
De homepage in een webshop is nog altijd de pagina waarop het overgrote deel van de bezoekers je site binnenkomt. Deze pagina moet dus zo ingericht zijn dat bezoekers direct zien dat ze op de juiste plek zijn.
Stap 5. Productcategorieën toevoegen
Op dit punt komen we aan bij het toevoegen van de producten. Daar gaat het natuurlijk allemaal om. Om het overzichtelijk te houden kun je deze indelen in categorieën, of collecties, zoals Shopify ze noemt. Per categorie/collectie kun je aangeven of je er handmatig producten aan wil toevoegen of dat dat geautomatiseerd mag verlopen. Indien je voor deze laatste optie kiest, kun je aangeven aan welke voorwaarden een product moet voldoen om in die collectie te komen. Bijvoorbeeld dat een product een bepaalde producttag heeft. Als je veel producten hebt, kun je hier enorm veel tijd op besparen.
Vergeet niet om voor elke collectie ook een tekst te schrijven. Deze komt op je website boven de producten te staan. In deze tekst vertel je de bezoeker over die specifieke collectie. Welke merken heb je? Welke producten? En verleid bezoekers om door te klikken naar de productpagina’s.
Stap 6. Producten toevoegen
Nu we de categorieën gemaakt hebben, is het tijd om de producten toe te voegen. Ook dit gaat snel en eenvoudig. Vul de titel en de productomschrijving in en upload de productfoto’s. Het doel van de productpagina is om mensen op de bestelknop te laten klikken, dus zorg voor professionele foto’s en gebruik de tekst om bezoekers enthousiast te maken en te verleiden tot een aankoop.
Uiteraard kun je hier ook de prijs invullen. Ook de voorraad kun je hier aangeven. Zodra er een product besteld wordt, wordt de voorraad automatisch aangepast, zodat je nooit meer producten verkoopt dan je hebt liggen en je ook op tijd ziet wanneer je weer moet inkopen.
Stap 7. Bestelproces inrichten
De producten staan in je shop, categorieën zijn aangemaakt, je homepage ziet er strak uit en er zijn pagina’s gemaakt met belangrijke informatie over verzenden, levertijd en het recht van retour. Je Shopify webshop is bijna klaar om live te gaan!
Het laatste wat je nu nog te doen staat is het aanpassen van de instellingen, zodat bezoekers ook daadwerkelijk een bestelling kunnen plaatsen en alles soepel verloopt. Daarom raden wij aan om voordat je live gaat nog even grondig naar de instellingen van je Shopify webwinkel langs te gaan en een voor een de opties aan te klikken. Kijk goed naar of je al het noodzakelijke hebt ingevuld. Dit is onder andere:
- De algemene instellingen van je shop: bedrijfsnaam, adres, etc.
- BTW-nummer: Als online verkoper ben je verplicht belasting te betalen. Zorg er daarom voor dat je je BTW-nummer hebt ingesteld.
- Het afrekenproces: wil je dat klanten een account kunnen aanmaken of niet? Dit is handig als je verwacht dat mensen vaker een bestelling in je shop gaan plaatsen.
- De verzendkosten en bezorgopties: op welke manier kan een klant zijn bestelling ontvangen. Via de post of bied je ook de mogelijkheid om de bestelling op te halen? Dit kun je hier allemaal aangeven.
- BTW tarieven: hier geef je aan of je btw over je producten berekent.
- Talen: wil je in meerdere landen gaan verkopen, dan kun je een meertalige webwinkel maken.
- Betaalmethoden: je kunt eenvoudig gebruik maken van Shopify Payments, zodat je in één keer alle veel gebruikte betaalmethoden kunt aanbieden. Overigens heb je hiervoor een KvK en btw nummer
Online marketing uitbesteden bij The Ecom Agency?
Gefeliciteerd! Het moment waar je al een tijdje naar toe aan het werken bent, is aangebroken. Je kunt online gaan en de eerste klanten ontvangen.
Nu is het aan jou de taak om bezoekers naar je website te sturen, want helaas werkt het niet zo dat de klanten vanzelf komen zodra je shop online is. Je moet de wereld laten weten dat je er bent. Dit kan je bereiken doormiddel van een marketing strategie. Heb je hier hulp bij nodig?
Dan ben je bij The Ecom Agency aan het juiste adres. Wil jij je marketing zorgeloos uit handen geven, je sales een boost geven en je winst maximaliseren, terwijl jij je focust op zaken die jou wél veel energie geven? Ontdek dan onze online marketing services.