Betekenis: Spyware

Wat is spyware?

Spyware is een type kwaadaardige software of malware dat ongeautoriseerd informatie verzamelt over een computergebruiker en deze informatie doorstuurt naar een derde partij zonder medeweten of toestemming van de gebruiker. Spyware kan verschillende vormen aannemen, zoals pop-upadvertenties, cookies en browserplug-ins.

Spyware kan verschillende soorten informatie verzamelen, zoals de browsegeschiedenis, de zoekopdrachten, de persoonlijke gegevens, zoals de naam en het adres van de gebruiker, en het gebruik van de computer, zoals de toetsaanslagen en de muisbewegingen. Deze informatie kan vervolgens worden gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals gerichte advertenties, identiteitsdiefstal en het monitoren van het gedrag van de gebruiker.

Spyware kan zichzelf installeren op een computer via verschillende methoden, zoals het downloaden van gratis software van het internet, het openen van besmette e-mailbijlagen of het klikken op kwaadaardige links. Eenmaal geïnstalleerd kan spyware zichzelf vaak verbergen in het systeem en moeilijk te detecteren zijn.

Om zichzelf te beschermen tegen spyware, moeten gebruikers voorzichtig zijn met het downloaden en installeren van software van onbekende bronnen. Het is ook belangrijk om antivirus- en antispywaresoftware te installeren en deze regelmatig bij te werken om de nieuwste bedreigingen te detecteren en te verwijderen. Het is ook aanbevolen om een firewall te gebruiken om ongeautoriseerde toegang tot het systeem te voorkomen.