The Ecom Agency

Betekenis: EAN-nummer

Wat zijn EAN-nummer?

EAN-nummers, wat staat voor European Article Numbers, zijn unieke identificatiecodes die worden gebruikt om producten te onderscheiden en te identificeren. Deze codes, vaak weergegeven als streepjescodes, zijn essentieel voor een breed scala aan bedrijven, van kleine online winkels tot grote internationale retailers. Het gebruik van EAN-nummers maakt het mogelijk om producten nauwkeurig te volgen, voorraadbeheer te optimaliseren en efficiënte verkoopprocessen te handhaven.

Hoe zijn EAN-nummers gestructureerd?

EAN-nummers zijn gestructureerd in drie hoofdonderdelen: 

  1. Landcode: De eerste drie cijfers van een EAN-nummer vertegenwoordigen de landcode, die het land of de regio identificeert waar het bedrijf dat het product produceert, is gevestigd. 
  2. Fabrikantencode: Daarna volgt de fabrikantencode, die meestal negen cijfers beslaat. Deze code identificeert de specifieke fabrikant van het product. 
  3. Productcode: Het resterende deel van het EAN-nummer vormt de product code, die het specifieke product identificeert. Samen vormen deze delen een unieke code die een specifiek product identificeert binnen een wereldwijd systeem van product identificatie.

Waar worden EAN-nummers voor gebruikt?

EAN-nummers hebben verschillende toepassingen in de wereld van handel en logistiek: 

  • Voorraadbeheer: Bedrijven gebruiken EAN-codes om hun voorraad bij te houden en te beheren. Door elk product te voorzien van een uniek EAN-nummer, kunnen ze gemakkelijk de beschikbaarheid van producten volgen en tijdig bijbestellen wanneer dat nodig is. 
  • Verkooppunttransacties: Bij verkooppunttransacties worden EAN-codes gescand om producten te identificeren en de juiste prijs toe te passen. Dit versnelt het afrekenproces aan de kassa en vermindert fouten bij het invoeren van productinformatie
  • E-commerce: In de online retailsector worden EAN-codes gebruikt om producten te identificeren en te categoriseren op e-commerceplatforms en marktplaatsen. Dit vergemakkelijkt het beheer van productinventarissen en helpt consumenten bij het vinden van specifieke items.

Waarom zijn EAN-nummers belangrijk?

EAN-nummers bieden verschillende voordelen voor zowel bedrijven als consumenten: 

  • Nauwkeurige identificatie: Dankzij EAN-codes kunnen producten nauwkeurig worden geïdentificeerd, waardoor fouten en verwarring worden geminimaliseerd in het verkoop- en voorraadbeheerproces. 
  • Efficiënte logistiek: Door het gebruik van EAN-nummers kunnen bedrijven hun logistieke processen stroomlijnen, waardoor de efficiëntie wordt verbeterd en de kosten worden verlaagd. 
  • Verbeterde consumentenervaring: Consumenten kunnen producten snel en gemakkelijk vinden dankzij EAN-codes, zowel in fysieke winkels als online. Dit draagt bij aan een positieve winkelervaring en verhoogt de klanttevredenheid. 

Kortom, EAN-nummers spelen een essentiële rol in de wereldwijde handel en logistiek, en hun juiste gebruik is van vitaal belang voor het succes van bedrijven en het gemak van consumenten.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.