The Ecom Agency kennisbank

Betekenis: Economische cyclus

Wat is een Economische cyclus?

Een economische cyclus verwijst naar de fluctuaties van de economische activiteit in een land of regio gedurende een bepaalde periode. Het wordt gekenmerkt door afwisselende periodes van expansie en contractie in de economie.

De economische cyclus bestaat meestal uit vier fasen:

  1. Expansie: deze fase wordt gekenmerkt door een toename van de economische activiteit, groei van het bruto binnenlands product (bbp), hoge werkgelegenheid en lage werkloosheid. Bedrijven nemen meer werknemers aan, de vraag naar goederen en diensten neemt toe en de consumentenbestedingen nemen toe.
  2. Piekniveau: dit is het hoogste punt van de expansie. De economische groei is op zijn hoogtepunt, de werkgelegenheid is maximaal en de inflatie kan beginnen te stijgen.
  3. Contractie: deze fase wordt gekenmerkt door een afname van de economische activiteit, een afname van het bbp, een toename van de werkloosheid en een afname van de consumentenbestedingen. Bedrijven verminderen hun productie en nemen minder werknemers aan.
  4. Dalniveau: dit is het dieptepunt van de contractie. De economische groei is op zijn laagst, de werkloosheid is hoog en de inflatie kan beginnen te dalen.

De economische cyclus wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder de rentetarieven, de vraag naar goederen en diensten, de inflatie, het fiscale beleid van de overheid en de internationale economische omgeving.

Online marketing uitbesteden?  

The Ecom Agency is een marketingbureau wat zich voornamelijk op webshops richt. Wij bieden meerdere diensten aan voor klanten in verschillende branches. Heb jij hulp nodig bij de online marketing van jouw bedrijf? Vul het formulier hieronder dan zo nauwkeurig mogelijk in zodat wij contact op kunnen nemen wanneer we jouw bedrijf kunnen ondersteunen op het gebied van online marketing.